Indul a köznevelési konzultáció, amelyen Pintér Sándor is részt vesz

Indul a köznevelési konzultáció, amelyen Pintér Sándor is részt vesz

Kisebb sorfalat alkottak a tiltakozó pedagógusok és szülők 2022. december 16-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél. (Fotó: R. Kiss Kornélia/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tíz órakor elkezdődött a köznevelési konzultáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Az oktatásügyért is felelős Belügyminisztérium által december 16-ára meghirdetett eseményen a minisztérium szerint mintegy négyszáz iskolaigazgató és tanár lesz jelen, és több tucat pedagógus fel is szólalhat majd. Újságírók nem mehettek be az épületbe. 

Az eseményre több olyan tanárt is meghívtak, akik korábban aktívan részt vettek a pedagógusok polgári engedetlenségi akcióiban, vagy sztrájkot vállaltak, tüntetésen vettek részt – értesült a Hvg.hu. A konzultáción a szakszervezetek képviselői nem szólalhatnak fel.

A Belügyminisztérium egyébként csütörtökön cáfolta a Civil Közoktatási Platform értesülését, miszerint a fórumon csak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár fog részt venni, és közölték, hogy Pintér Sándor belügyminiszter is ott lesz. Helyszíni tudósítónk szerint nem sokkal tíz óra előtt meg is érkezett a belügyminiszter. Tüntetők kísérték az autóját, és a sajtó képviselői is azonnal körbevették, de a miniszter rögtön bement. Át akarták neki adni neki az Országos Diákparlament petícióját, de azt végül Pintér egyik munkatársa vette át. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán élő közvetítést is adott a tanárok érkezéséről, látszik, ahogy megérkeznek az eseményre. Tudósítónk jelentése szerint, a rossz idő ellenére, az egyetem épülete előtt sorfalat állva tiltakoztak pedagógusok és szülők. 

Megjelent a helyszínen Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom tagja, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanára is, aki szerint a fórum valójában „színjáték”.  Ő maga nem biztos, hogy szóba állna például Maruzsa Zoltán államtitkárral, de mégis eljött azért, hogy támogassa meghívott kollégáit. Törley nem vár áttörést a konzultációtól, de – mint fogalmazott –, úgy gondolja, hogy ki kell várni a végét. Maruzsa Zoltán egyébként korán érkezett, és a hátsó ajtón ment be az egyetem épületébe – írja a 444.

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár is megérkezett a fórumra, tőle a Mérce tudott annyit megkérdezni, hogy szerinte lehetséges-e érdemi egyeztetést folytatni ennyi meghívott vendéggel. Az államtitkár erre azt válaszolta, szerinte működőképes lehet egy hatszáz fős konzultáció is, hiszen korábban „27-28 ezer pedagógussal is sikeresen egyeztettünk”.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem környékén nagy a karhatalmi jelenlét, rendőrök ellenőrizték a meghívókat is.