Ingatlan.com: Ráfér a felújítás a hazai lakásállományra

Ingatlan.com: Ráfér a felújítás a hazai lakásállományra

Fotó: Unsplash/Norbert Levajcsics

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakás korszerűsítési kiadások felét, maximum 3 millió forintot kaphatnak a legalább egy gyermeket nevelő háztartások a kormány új otthonteremtési programjában ezt jelentette be Novák Katalin családügyi miniszter szerdán. Az ingatlan.com és a money.hu elemzése felhívta a figyelmet: a rendelkezésre álló adatokból az derül ki, sok a felújításra szoruló lakás. Tavaly 150 ezer lakás kapott energiatanúsítványt, ezek 41 százaléka az átlagosnál gyengébb besorolást kapott. A felújítás a két cég elemzése szerint a jelenlegi árak alapján megtérülő beruházás is lehet.

A program részletei még nem ismertek, így kérdéses, hogy pontosan milyen felújítási munkákra kapható állami támogatás és az is, hogy a felújítás elején vagy a végén fizet az állam – hívja fel a figyelmet az Ingatlan.com elemzése. A cégcsoporthoz tartozó money.com portál szintén készített elemzést az intézkedés várható hatásairól: szerintük a személyi kölcsönök piacát is felpörgetheti a támogatás, mert azok a háztartások, akik jogosultak lesznek a támogatásba, személyi kölcsönből is előfinanszírozhatják a munkálatokat. A money.hu kommunikációs vezetője, Németh-Simkó Judit azonban felhívta a figyelmet arra, hogy mind a felújítás, mind az esetleges hitelfelvétel alapos mérlegelést kíván, de a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező háztartásoknak alternatíva lehet ez a megoldás.

Az ingatlan.com és a money.hu elemzése szerint a használt piacon is élénkülést hozhat a program, mégpedig a felújítandó lakások – az elmúlt években a teljes lakáspiachoz képest visszafogottabban teljesítő – piacán jelenhet meg többletkereslet. Balogh László szerint a program segítségével hosszabb távon pontosabb képet lehet kapni a magyarországi lakásállomány állapotáról. Az elmúlt időszakban kevés hivatalos adat volt arról, hogy pontosan hány lakást újítottak fel. Most a lakásfelújítások egy részéről, amelyeket állami támogatással valósítanak meg a gyermeket nevelő lakások, már lesz adat. Ezek a korszerűsítések pedig hozzájárulnak a lakásállomány javulásához.

A felújításokra viszont szükség is lenne, mert a lakások egy része nincs túl jó állapotban – emeli ki az elemzés. Az ingatlan.com szakértője szerint a lakások energetikai tanúsítványainak eredményeiből láthatóak a nagyságrendek. Egy-egy ilyen bizonyítvány jogszabályokban leírt kritériumok alapján mutatja be az adott ingatlan energiafogyasztását, ez alapján az állapotukra is következtetni lehet. A Miniszterelnökség építésügyi háttérszervezete, a Lechner Tudásközpont statisztikái szerint a múlt évben több mint 150 ezer energiatanúsítvány született lakásokra és szállásjellegű épületekre. Ezeknek a lakásoknak a 41 százaléka átlagosnál (FF) gyengébb besorolást kapott. Vagyis az érintett lakások felénél indokolt lehet egy felújítás.

Az ingatlan.com elemzése szerint nincs teljesen pontos adat a lakásállomány állapotáról. Becslések azonban léteznek: a Habitat for Humanity lakhatással foglalkozó szervezet 2018-as tanulmányában az Eurostat adataira hivatkozik, amelyek szerint Magyarországon 1,5 millióan élnek olyan lakásban, amellyel súlyos minőségi problémák vannak. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan nagyjából 80 százaléka pedig nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai szempontoknak.

https://magyarhang.org/belfold/2018/10/02/masfel-millio-magyar-el-olyan-lakasban-ahol-sulyos-gondok-vannak/

Az ingatlan.com és a money.hu szakértői szerint lényeges, hogy pontosan milyenek lesznek a program konkrét szabályai. Például, hogy pontosan milyen felújítási munkákat lehet az államilag támogatott összegből finanszírozni. Az állami támogatások eddigi gyakorlata alapján valószínűsíthetően a számlák alapján az állam utólag fizet az érintetteknek.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint forgatókönyv lehetséges a lakásfelújítási programban. Vannak olyanok, akik eddig azért halogatták az esetleges költözést, mert csak az olcsóbb, felújítandó lakásokra volt elegendő pénzük. Ezeknek a gyermeket nevelő családoknak a januártól induló program szerinte jó lehetőséget nyújt a költözésre, mert a megvásárolt lakást maximum 3 millió forintos állami támogatással a saját igényeik szerint korszerűsíthetik. Egy másik lehetséges verziónak azt tartja, hogy akik eddig azért nem kezdtek bele egy komolyabb, az energetikai rendszert is érintő felújításba, mert csak a szükséges összeg egy része állt rendelkezésre, most kaphatnak egy lehetőséget, hogy a meglévő ingatlanukat korszerűsítsék.

A szakértők hangsúlyozták, hogy a lakásfelújítás hosszabb távon értéknövelő tényező, vagyis megtérülő beruházás lehet. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint a felújítottként eladásra kínált budapesti lakások átlagos négyzetméterára 750 ezer forint, míg a felújítandónak, azaz közepes állapotúnak mondott lakásokért 634 ezer forintot kérnek a tulajdonosok. Vagyis a jobb állapotúak 18 százalékkal drágábban szerepelnek a jelenlegi kínálatban. A vidéki nagyvárosokban is jelentősek különbségek. Debrecenben például a felújított lakásokat 11 százalékkal drágábban négyzetméterenként 456 ezer forintért hirdetik. Kecskeméten a felújítandó lakások négyzetmétere 346 ezer forint, a korszerűsítetteké 15 százalékkal magasabb, vagyis 399 ezer forint. Győrben pedig a felújítottakat 432 ezerért hirdetik, 9 százalékkal drágábban, mint a felújítandókét.