600 milliárd: új metróvonal is épülhetett volna a Tiborczéknak adott pénzből

600 milliárd: új metróvonal is épülhetett volna a Tiborczéknak adott pénzből

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Legalább 580 milliárd forint fizet ki titokban az Orbán-kormány három – épp fejlesztés alatt álló – „kis” kormányzati negyedért a beruházási stop idején – tudta meg a Válasz Online, amely szerint ez az elmúlt 35 év legnagyobbb ingatlanmutyija.

A projektek egyike a Hadházy Ákos által kiszúrt zuglói városközpont, de a Válasz Online értesülése szerint a Dürer Park és a Kopaszi-gát irodai tömbjeinek felvásárlására szintén előszerződést kötött a magyar állam, az eladó minden esetben kormányközeli szereplő: Tiborcz István, Garancsi István, Hernádi Zsolt és Balázs Attila. A teljesen titokban tartott üzlet összesen 350 ezer négyzetméternyi irodáról szól; ez kétszer akkora terület, mint a Gyurcsány-érában elképzelt kormánynegyedé, amelyet a Fidesz akkor éles kritikával illetett – emlékeztetett a lap. Hozzátették: semmiféle nyilvános hatástanulmán nme készült, sem közlekedési fejlesztési tervek.

Időben először, 2022 tavaszán, a választások előtt, a Dürer Park két új irodatömbjére kötött előszerződést titokban az állam, bő 40 ezer négyzetméternyi irodaterületre, 80 milliárd forintért – tudta meg a Válasz Online és vele egy időben a 24.hu is. Mindezt úgy, hogy a területen épült 207 lakást a magánberuházó saját körben értékesítheti.

A Zugló-Városközpont hét egységből álló irodaépületére 2023 tavaszán csapott le az állam, 150 ezer négyzetméter irodaterület 244 milliárd forintért – erre Hadházy Ákos bukkant rá véletlenül.

A harmadik nagy fogás a Mol-torony mellett felhúzott irodaház-rengeteg volt, melyet BudaPart-fejlesztés néven is ismerhetün. A Telex idén januárban számolt be róla, hogy a MÁV-Volánbusz csoport, az Állami Számvevőszék és más állami szervek is ide költözhetnek majd, és NER-es nagyvállalkozóktól bérelhetnek székházat. Ismert az is, hogy a Kopaszi-gáton épülő irodaberuházás legnagyobb tulajdonosa a Tiborcz István-féle Főnix Magántőkealap lett, Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér koalíciója mellett.

A Válasz Online ugyanakkor azt is kiderítette, hogy az állam pontosan hat darab épülő Kopaszi-irodamonstrumot nézett ki magának; ráadásul ezeket nem bérelni fogja, hanem mindenestül felvásárolja, a Dürer Park és a Zugló-Városközpont után, potom 255 milliárd forintért.

A három, Tiborcz köreit gazdagító gigaberuházás értéke pedig elérheti az 580-600 milliárd forintot is. Ennyiből a Válasz Online szerint egy új metróvonalat is lehetett volna építeni, tekintve, hogy a 4-es metró teljes költsége „csupán” 450 milliárd forint volt, és az Európai Csalás Elleni Hivatal ennél a metróprojektnél is bőven talált korrupciógyanús kiadásokat.

A teljes cikket, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatják el.