Isten fizesse meg: tízmilliókat csalt ki a hívektől a borsodi lelkésznő

Isten fizesse meg: tízmilliókat csalt ki a hívektől a borsodi lelkésznő

Képünk illusztráció

Fotó: Shutterstock

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy lelkésznő ellen emelt vádat az Encsi Járási Ügyészség – derül ki a központi ügyészségi portál közleményéből. A feltételezett 45 éves elkövető több milliós, sőt tízmilliós támogatásokat csalt ki ismerősi körében.

A vádirat szerint a vádlott 2012. december végétől 2021. március közepéig egy borsodi kistelepülésen dolgozott lelkipásztorként. 2019. augusztusában megkereste az egyházközség képviselőjét, akitől azzal az indokkal, hogy saját vállalkozást szeretne beindítani, 3 millió forint kölcsönt vett fel, majd ismételten kért tőle további 2,5 millió forintot.

2020. májusa és augusztusa között már magánszemélyektől vett fel kölcsönöket, arra hivatkozva, hogy az életbiztosítását akarja lejárat előtt felszabadítani, letéti jegyét szeretné kiváltani. Emellett többször kért pénzt a parókia tetőszerkezetének cseréjére, javítására, 500.000 - 10 millió forint közötti összegekben. Egyes sértettek esetében, rövid idő elteltével egyházi célokra ismételten újabb kölcsönösszegeket is átvett, szintén milliós tételekben.

A nő a kölcsönöket nem akarta, és nem is tudta visszafizetni. Végül összesen 46 millió forintot csalt ki a sértettektől lényegében papi hivatását felhasználva. Az összegekhez vagy készpénzben jutott hozzá, vagy egyenesen saját bankszámlájára utalták a becsapott hívek.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.