Jakab Péter: Miniszterelnök úr, ért magyarul?

Jakab Péter: Miniszterelnök úr, ért magyarul?

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt válaszol a pártok felszólalóinak az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 21-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyurcsány-show, kommunisták, cirkusz, bohóc – csak néhány téma, ami szóba került Orbán Viktor és ellenzéki képviselők csörtéjén az Országgyűlés hétfői ülésén. A kormányfőnek felvetették azt is, hogy Márki-Zay Péter állítása szerint a Fidesz egy őt lejáratni szándékozó dokumentumot adott át a Demokratikus Koalíciónak. A miniszterelnök kapott kérdést az elszálló benzinárakról is és nem zárta ki azt a lehetőséget sem, hogy eljöjjön a pillanat, amikor be kell fagyasztani az üzemanyagok árát.

A foci és a kisvonat után itt van a bélyeggyűjtés, amire 42 milliárdot költ el a kormány – ezzel kezdte Orbán Viktornak szegezett kérdését a parlamentben Jakab Péter. A Jobbik elnöke arra utalt, hogy mint a Népszava korábban megírta: a Magyar Posta átadta a birtokában lévő Bélyegmúzeumot a magyar államnak, és ennek értékét 42 milliárdban állapították meg. A politikus emellett kifogásolta azt is, hogy 6000 ezer milliárd forint vár az unió helyreállítási alapjának részeként Magyarországra, ennek ellenére a kormány Ázsiából vesz fel hitelt. – Mi lenne, ha a bélyegre szánt pénzekből inkább állami bérlakás-építési programot indítanának vagy elengednék az üzemanyag jövedéki adóját – tette fel a kérdést Jakab Péter, aki arra is kíváncsi volt, hogy a kormányfő véleménye szerint meg lehet-e élni havi 133 ezer forintból.

Orbán Viktor azzal válaszolt, hogy több tévedés is volt a felszólalásban. Egyrészt, az Európai Unióban ránk váró pénz nem ajándék, hanem hitel. Másrészt pedig a Bélyegmúzeum lényege: az állam béremelést akar adni a postai dolgozóknak, de az unió ezt nem engedi. Ezért keresni kellett valamilyen jogcímet, amivel pénzt tudnak adni a postai dolgozók fizetésemelésére.

A miniszterelnök szerint a tévedések előfordulnak, majd utalt arra, hogy a Jobbik most töltötte be a 18. születésnapját. Ennek apropóján idézett a párt alapító nyilatkozatából, miszerint céljuk „a kommunista utódpárt és a szélsőséges liberálisok eltávolítása a közéletből”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor Jakab Péter átvette a Jobbikot, akkor a legerősebb ellenzéki párt volt, most viszont Gyurcsány Ferencé ez a pozíció.

– Miniszterelnök úr, ért magyarul? – ezzel a kérdéssel reagált Jakab Péter, majd sorolni kezdte, hogy 500 forint a benzin litere, az étolaj 30 százalékkal drágult, míg a lakásárak megduplázódtak. Az ellenzéki politikus – szavai szerint – tudja, hogy Orbán Viktor családja „havi 180 millió forintból gazdálkodik”, majd ismét feltette a kérdést, hogy havi 133 ezer forintból vajon meg lehet-e élni.

A kormányfő másodszor sem válaszolt erre, csupán arról beszélt „nincs cirkusz bohóc nélkül, a Gyurcsány-showban sincs ez másképp”. Majd figyelmeztette arra is, hogy vigyázzon a kommunistákkal.

Az MSZP-s Harangozó Tamás volt a következő kérdező, aki szerint nem lehet nem észrevenni, hogy a Fidesz is beárazta: a kétharmaduk jövő tavasszal megszűnik és nagy valószínűséggel a kormányzásból is kiesnek. Ezért már el is kezdték kimenteni a vagyont, illetve új jogszabály készült a legfőbb ügyész leválthatatlansága érdekében, a médiahatóság vezetőjét pedig lemondatták, hogy még a voksolás előtt 9 évre egy újat nevezhessenek ki.

A miniszterelnök válaszában azt javasolta, hogy a választási eredmény eldöntését bízzák a választókra. Leszögezte, hogy a különféle posztok kapcsán a hatályos törvények betartásával járnak el, „mégsem kérheti tőle, hogy szocialistákat nevezzen ki fontos pozíciókba”.

A szocialista politikus arra is emlékeztetett, hogy 2018-ban 49 százalékot kaptak, ezzel „összebindzsiztek” egy parlamenti kétharmadot kétharmadot. Szavai szerint nincs joguk a közjogi vagy esetleg választási szabályokat átírni, mert az mindenki számára államcsínynek fog tűnni. Orbán Viktor csak annyival reagált, hogy már háromszor nyertek kétharmaddal. Ha pedig a 49 százalékot felhozta, a kormányfő arra hívta fel a figyelmet, hogy Horn Gyula annó 32,5 százalékkal szerzett abszolút többséget.

Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa is szót kapott, aki arról beszélt, holnap lesz 100 napja, hogy kirobbant a Pegasus-botrány kémszoftver ügye. Bár ezt a szoftvert csak bűnözők és terroristák ellen lehetne alkalmazni, ehhez képest civileket, újságírókat figyeltetett meg vele a magyar kormány. Ennek kapcsán három kérdésre várt választ: Azért vetették-e be a Pegasust, hogy a civileket megfélemlítsék? Azt hiszik, hogy ezt is megúszhatják következmények nélkül? Jelenleg is folytatják-e a törvénytelen lehallgatásokat. Tordai elmondása szerint, ha a kormányfő nem ad érdemi választ és szellemeskedni próbál, azt beismerésnek fogják tekinteni.

Orbán Viktor válasza szerint a legfontosabb ebben az ügyben, hogy a belügyminiszter az ellenzék kérésére elment az erről szóló bizottság ülésére, és válaszolt a kérdésekre, így ennél ő sem tud többet mondani. Megismételte a Pintér Sándor által elmondottakat, vagyis hogy Magyarországon 2010 óta soha semmilyen törvénysértő tevékenységet nem folytattak a titkosszolgálatok. Leszögezte azt is, a szolgálatok nem a foglalkozást, hanem a tevékenységet nézik, hogy az érinthet-e nemzetbiztonsági szempontot, ez akkor is így van, ha valaki püspök, vagy ha utcaseprő.

A párbeszédes politikus úgy kommentálta a miniszterelnök válaszát, hogy ezt még ez a „133 gombnyomogató” sem veszi komolyan, és felhívta a figyelmet arra, hogy ma derült ki, még Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelöltet is megfigyelték. Orbán Viktor erre már csak annyit mondott: „kellő tisztelettel figyeljük, ahogy három hetente újabb és újabb jelölt iránt lelkesednek a parlament ülésén”, de ez szerinte a „Gyurcsány-show” része. Úgy vélte, olyanokkal van szövetségben Tordai Bence, akik korábban az oroszokat beengedték a magyar titkosszolgálat műhelyébe.

A jobbikos Dudás Róbert a rekord magas üzemanyagárakat hozta fel, majd arra volt kíváncsi: hajlandó-e a kormány befagyasztani az árakat, csökkenteni a jövedéki adót és segíteni valahogy az embereket.

Orbán Viktor válaszában kifejtette: a hazai rendszer alapján a magasabb benzinárnál csökken a jövedéki adó, ez már meg is történt. Ez viszont csak átmenetileg nyújt megoldást. Az árbefagyasztásból pedig nagyon nehéz visszajönni és lehet, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Ennek ellenére nem zárják ki ezt a lehetőséget, folyamatosan vizsgálják a helyzetet.

 

Címkék: Orbán Viktor