„Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát”

„Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát”

Lengyel László, a Belügyminisztérium egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a nyíregyházi kórház új nővérszállójának bokrétaünnepségén 2023. március 29-én. (MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orvosoknak és más dolgozóknak is le kellene húzniuk a mágneskártyájukat a kórház bejáratánál, és még videófelvétel is készülne érkezésükről és távozásukról, hogy ne lehessen visszaélni a rendszerrel – tudta meg a Népszava.

A tervet Lengyel László, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára ismertette a Magyar Kórházszövetség konferenciájának második napján, csütörtökön, így a belügyminiszter utasítására év végéig valamennyi állami kórházban új beléptető rendszert vezetnek be. 

– Láttuk, hogy vannak egyes kórházak, ahol nagyon eltérnek az átlagtól az orvosi teljesítmények, feltételeztük, hogy kell lenni valami okának – mondta a szakpolitikus. „Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát” – tette hozzá. A lap hozzáteszi, az  államtitkár előadása alatt gyakran hallatszott morgolódás az orvos, illetve intézményvezetőkből álló hallgatóság soraiból.

A bejelentés előtt Lengyel azt taglalta, hogy a kórházi orvosok átlagos bére, havi egymillió és egymillió-hétszázhétezer közötti, és a számításai szerint a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban egy orvosra havonta átlagosan alig több mint 7 beteg jut, miközben a legjobb, közepes városi kórházban dolgozónak havi 16 esete van. Elismerte, hogy ez nem teljesen pontos adat, de következtetések levonására megfelel.

A konferencián hasonló kritikát fogalmazott meg Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója, aki arról beszélt, hogy az utolsó, covid előtti évhez hasonlítva is 12 százalékos teljesítménycsökkenés van a betegellátásban. Adataik szerint míg 2019 februárjában 182 425 esetet láttak el a hazai kórházak, addig idén februárban már csak 160 358-at. „Így ha azt számolom, hogy mennyi elmaradt ellátás volt az elmúlt időszakban, akkor most egy kicsit bele kell húznunk” – mondta a főigazgató.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke egyébként múlt héten volt heti műsorunk, a Kompország vendége, ahol többek között beszámolt arról is, milyen volt a Pintér Sándor vezette Belügyminisztériummal tárgyalni. Ha érdeklik a további részletek, hallgassa meg az adást!