Kincses Gyula: Műtős, szakszemélyzet nélkül nem tudunk gyógyítani

Kincses Gyula: Műtős, szakszemélyzet nélkül nem tudunk gyógyítani

Kincses Gyula a Kompországban (Fotó: Magyar Hang/György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az érdemi, szakmai egyeztetések folytatását reméli a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt követően, hogy csütörtökön a testület részvételével kórházi vezetői értekezletet tartott Pintér Sándor belügyminiszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Kincses Gyula a Magyar Hang Kompország című műsorában beszélt erről.

A kötelező ügyeleti rendszerrel kapcsolatban kifejtette: hatvan év felett jár a háziorvosok átlagéletkora, sok a betöltetlen praxis. Egyre több idősebb kolléga mondja azt, hogy nem folytatja, miközben senkit sem lenne szabad olyan helyzetbe hozni, hogy a korábban megvásárolt, életművének tekinthető praxisától csak úgy meg kelljen váljon. A működési keretek felrúgása ebben a helyzetben nem elfogadható. Nem azt mondtuk, hogy a háziorvosok egyáltalán ne ügyeljenek, csak azt, hogy ebben a formában ne írják alá ügyeleti szerződéseiket – magyarázta a MOK elnöke. Felmerült az is – folytatta –: legalább a 65 év feletti háziorvosokat ne kényszerítsék arra, hogy akár a saját járásukból másikba átirányítva kötelezően ügyeljenek, de a szakmai tárgyalások megakadtak. A kormányzat a jelek szerint azt még el tudja viselni, ha valaki beszél, ám ha szavainak még hatása is van, azt nem fogadja el. Ennek lett következménye a MOK elleni fellépés. 

Mindenki a saját kultúrájából hozott eszközökkel próbál eredményeket elérni. Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrségtől hozott mintákat, azt gondolta, hogy a fegyelmezés majd az egészségügyben vagy a pedagógusok körében is működni fog – fogalmazott Kincses Gyula. Csakhogy – tette hozzá – ezeken a területeken más a közeg. A MOK-elnök egyben köszönetét fejezte ki, amiért ilyen sok orvos maradt kamarai tag, „őszinte leszek, meghaladta várakozásainkat” – tette hozzá. (A kötelező tagság idején mintegy 50 ezer fős volt a testület, ebből 2023. április 5-i adat szerint 33 911-en maradtak bent önkéntesen – a szerk.) 

– Megpróbálták ránk fogni, hogy a sok lusta orvos hálapénz nélkül mér nem is dolgozik eleget, emiatt nőttek a várólisták. De műtős, szakszemélyzet nélkül nem tudunk gyógyítani, márpedig az ő helyzetük továbbra is rossz, nagy a létszámhiány, mi pedig értük is küzdünk – mondta a műsorban.

Kincses Gyula beszélt arról is, az infarktusos betegek 30 napos túlélési esélye az ellátást követően világszinten is jónak mondható Magyarországon, nem úgy az egyéves adatokat nézve. Merthogy csúcstechnológiás eszközökkel megmentjük az életüket, az utókezelés során azonban sokukat elveszítjük a körülmények miatt. A daganatos betegségek terén látható borzasztó statisztikáinkban pedig benne van a rossz életvitel, egészségtelen táplálkozás, a dohányzás – és benne vannak a hosszú várólisták is. Nem a terápia minőségében van a valódi különbség a magyar és más európai országok között, hanem abban, hogy a beteg mikor kapja meg ezt a kezelést. Közben az is igaz, hogy senki sem tüntet azért, hogy emelkedjen a születéskor várható élettartam. Igazságos hozzáférésre, kompetenciára, hatékonyabb megelőzésre volna szükség – foglalta össze Kincses Gyula.

A műsorvezető Szerető Szabolcs, a felelős szerkesztő Farkas Melinda volt.

Iratkozzon fel Youtube-csatornánkra és nézze meg korábbi műsorainkat is!