Az orvosok több mint kétharmada tagja marad a kamarának

Az orvosok több mint kétharmada tagja marad a kamarának

Kincses Gyula (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddig feldolgozott adatok alapján több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is tagja akar lenni a Magyar Orvosi Kamarának (MOK) – jelentette be Kincses Gyula, a szervezet elnöke a Facebookon. Eszerint a tagság több mint kétharmada jelezte, hogy „saját szabad akaratából akar a kamara tagja maradni, mert fontosnak tartja a szakma autonómiáját, függetlenségét, és a kollektív érdekérvényesítést”.

Mint ismert, az orvosoknak április 1-ig kellett nyilatkozniuk arról, hogy meg akarják-e tartani kamarai tagságukat. A MOK-nak korábban körülbelül 50 ezer tagja lehetett, közülük 42 ezer az aktív orvos, nagyjából 8 ezren nem aktívak.

– A kényszerű folyamat a kormányzat szándéka ellenére nem meggyengítette, hanem megerősítette az orvosi kamarát, ami egyúttal hatalmas felelősség is – tette hozzá a MOK-elnök. Úgy látja, még többet és még jobban, a tagok igényeire válaszolva kell dolgozniuk a jövőben, mert csak így tudnak hatékony képviseletet biztosítani kollégáiknak és betegeiknek.

Kincses a videóban arról is beszélt, hogy 33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni. – Ez feljogosít minket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyiben lesz eredményes, az elsődlegesen a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik – szögezte le. – Ez a kamara megújulásának napja, a megújult kamarát együtt, közösen tudjuk jobbá tenni” – e szavakkal zárul a rövid videó.

A kamarai tagság külön megerősítésére azért volt szükség, mert a kormány február végén egy gyors törvénymódosítással megszüntette a kötelező kamarai tagságot. Emellett az etikai eljárásokat és kódexet is az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz helyezték át. A kormány és a MOK közötti ellentét fokozatosan éleződött a törvénymódosítás előtt, a közvetlen kiváltó ok a háziorvosi ügyeletek átalakításának terve volt.