Jövő keddig lehet sorrendet módosítani a felsőoktatási felvételiben

Jövő keddig lehet sorrendet módosítani a felsőoktatási felvételiben

Egyetemi előadóterem (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdáig pótolhatják még a hiányzó dokumentumaikat a felsőoktatási képzésre jelentkezők, sorrendet módosítani pedig jövő keddig lehet – tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) hétfőn az MTI-t. Akik idén külföldön érettségiznek vagy szereznek felsőfokú oklevelet, azok számára a benyújtási határidő szintén jövő kedd.

Az OH azt javasolja a felvételizőknek, sorrendmódosításkor járjanak el körültekintően, azt elsősorban megváltozott döntésük vagy élethelyzetük alapján tegyék meg, ne az esélylatolgatás miatt.

A felvi.hu-n elérhető e-felvételi rendszerben nyomon lehet követni a dokumentumok elbírálását.

Ha valaki 2006. január 1. után szerzett érettségi bizonyítványt, illetve 2003. január 1-et követően nyelvvizsgát, akkor ezeket a papírokat már nem kell feltöltenie, az OH az elektronikus közhiteles nyilvántartásokból veszi át azokat.

A szeptemberben induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki, és azok elsőként a felvi.hu honlapon lesznek elérhetők. Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, már aznap sms-értesítést is kapnak az eredményről.

Az Eduline összeállításából közben kiderült, hogy ha csak nem módosítanak tömegesen a sorrendeken, a pedagógusi helyzet továbbra sem fog okot adni optimizmusra. Az ELTE földrajz–matematika és fizika–történelem szakos tanári képzéseire ugyanis mindössze egy-egy tanuló jelentkezett az első helyen. Ugyanannyi, amennyi az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem angol nyelvű szőlész-borász, illetve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem lengyel nyelvű szlavisztika szakára.

Egyébként nagyjából 121 ezren jelentkeztek idén valamelyik magyar egyetem alap-, osztatlan- vagy mesterképzésére, az ELTE-t pedig 17 ezren jelölték meg elsőként. A második helyen a Debreceni Egyetem áll a maga tízezer jelentkezésével, a harmadikon pedig a Szegedi Tudományegyetem 8395 jelentkezéssel. A legtöbben a gazdálkodási és menedzsment alapképzést jelölték meg első helyen. A második legnépszerűbb a pszichológia szak, a harmadik pedig az osztatlan jogászképzés.