Káosz lehet hétfőn, többféleképpen értelmezik Kásler sorait

Káosz lehet hétfőn, többféleképpen értelmezik Kásler sorait

Tar Zsombor, a Zelk Zoltán Általános, Angol és Német Kéttannyelvû Iskola hatodikos tanulója felel online németórán nyíregyházi otthonában 2021. március 8-án (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több iskolában is lényegében harcolnak a szülők azért, hogy hétfőn közvetítsék az órát az otthonmaradó gyerekeknek is, ám egyes iskolaigazgatók határozottan elzárkóznak a kérés elől – értesült a Magyar Hang. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter vasárnap nyilvánosságra kerül levele pedig nem tiltja ezt a lehetőséget.

Szerkesztőségünkbe is eljutott az a levél, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklós pénteken írt alá, és az óvodák, illetve általános iskolák vezetői részére küldött. A miniszter a diákok hiányzásával kapcsolatban „kellő rugalmasságot” kért, és kiemelte, hogy a jelenléti és a digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható. Majd szó szerint úgy fogalmazott: „ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti tanórába való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára”. Magyarán, a tanár megtartja az órát az iskolában jelen lévő gyerekeknek, akik viszont otthon maradtak, a neten keresztül nézhetik, hallgathatják a tanteremben történteket. 

Ezt a lehetőséget információink szerint határozottan elvetik egyes iskolaigazgatók. Több helyen a szülők megpróbálják kikényszeríteni az iskola vezetéséből, hogy a miniszteri levél értelmében az otthon maradók követhessék online a tanteremben zajló tanítást, de ettől az iskolaigazgatók elzárkóznak, mondván, vége a digitális oktatásnak. Pedig a miniszter levele szerint ez nem minősül annak. 

Egy szülő azt írta, hiába szorgalmazták az óra közvetítését, az igazgató azt válaszolta, hogy kérésük nem teljesíthető. „Nincs érvényben digitális munkarend, online óra nem tartható” – ez volt az igazgatói válasz, de ezek szerint még az igazgató sincs tisztában az online óra és a neten közvetített rendes tanóra közötti különbséggel. Pedig a szülők világosan fogalmaztak: „a jelenléti oktatás keretében tartott óra online közvetítését” kérték.

Egyik szülő az iskolaigazgató döntése miatt panaszt akart tenni vasárnap este az oktatási jogok biztosánál, de a honlapon a következő üzenet fogadta: „Not Found. The requested URL was not found on this server”. Mi is próbáltuk megnyitni az oktbiztos.hu oldalt vasárnap este, de mi is hasonló hibaüzenetet kaptunk.

Olyan esetről is tudunk, ahol a tanítók kérik a szülőket, hogy hétfőn legalább tíz diákot engedjenek iskolába, mert ha nem lesznek elegen, még a jelenlévőket is haza kell küldeniük és nyáron kell bepótolniuk a kieső napokat. 

Egy olvasónk arról küldött levelet nevünk, hogy egy másik iskolában a tanári kar próbálja rávenni a szülőket arra, hogy kérjenek online oktatást. „Szombat este egy online szülői értekezlet volt az összes alsós osztálynak, ahol közölték a tanárok, hogy nem hajlandóak bemenni az iskolába tanítani addig, amíg bizonyíthatóan ki nem alakul a védettség, vagy véget nem ér a vészhelyzet” – írta olvasónk.