Karácsony: A vezetői erények közé tartozik a hibák beismerése, ha az ember miniszterelnök, akkor is

Karácsony: A vezetői erények közé tartozik a hibák beismerése, ha az ember miniszterelnök, akkor is

Karácsony Gergely (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Káoszt okoz a nagyvárosokban, Budapesten is, elsősorban a belvárosi kerületekben az ingyenes parkolás – írta csütörtöki Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester elmondása szerint több kerületi polgármester, ellenzékiek és kormánypártiak is fordultak hozzá, hogy találjanak megoldást.

Karácsony azt írta, a problémát mindenekelőtt az tudja megoldani, aki okozta. Ez alatt a kormányt értette, amelyik a járványügyi korlátozások mellett ismét lehetővé tette az ingyenes parkolást, állítása szerint ezzel segítendő a munkába járókat. Az önkormányzatok viszont ezt nehezményezik, mert az intézkedés tőlük von el forrásokat.

Emellett pedig „a járvány kezeléséhez nyilvánvalóan semmi köze az ingyenes parkolás bevezetésének. Friss adatok bizonyítják viszont, hogy a koronavírus által felerősített alapbetegségeknek mintegy harmada a levegő minőségéhez köthető – az ingyenes parkolásnak ehhez inkább van némi köze. Ha a döntés előtt nem sikerült, legalább most, amikor az okozott problémák látványosak, ideje lenne egyeztetni az önkormányzatokkal. Szerintem a vezetői erények közé tartozik a belátás, a hibák beismerése, ha az ember miniszterelnök, akkor is.”

A főpolgármester szerint a káoszra rövidtávon a megoldást a parkolóhelyek számának bővítése jelentheti. Ezért felkérte az állami intézményeket, illetve felhívással fordult a bevásárlóközpontokhoz és nagy áruházláncokhoz, hogy parkolóikat és mélygarázsaikat tegyék ingyenessé este 7 és reggel 6 között. Karácsony szerint a polgármesterek, akik levelet írnak neki, pontosan tudják, hogy a helyi lakosok kizárólagos parkolási helyeinek kijelölése miatt nem kell hozzá fordulniuk. Ez ügyben nekik kell kidolgozniuk parkolóhelyre lebontva egy forgalomtechnikai tervet.

Karácsony egyébként úgy látja, „az ingyenes parkolás pontosan azért okoz súlyos problémákat, ami miatt a jelenlegi parkolási rend is fenntarthatatlan Budapesten: több az autó, mint amennyi a parkolóhely. A belvárosi kerületekben ezt tetézi, hogy több a kiadott lakossági engedély is, mint amennyi a parkolóhely. Megoldást erre kell találni, méghozzá hosszú távon, a járvány utáni időkre is. Ennek az új parkolási rendnek a kialakításán dolgozunk hosszabb ideje, sok egyeztetés van mögöttünk, jó néhány még előttünk.”

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3795562113809940