Karácsony bejelentette: az unió színeiben világítják ki a Szabadság-szobrot

Karácsony bejelentette: az unió színeiben világítják ki a Szabadság-szobrot

Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 27-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A mai naptól az Európai Unió kék színével világítják meg a fővárosi Szabadság-szobrot, ezzel kifejezve, hogy a magyar és a lengyel kormány nem egyenlő Magyarországgal és Lengyelországgal – jelentette be Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a közösségi oldalán. Mint írta, ezzel csatlakoznak a lengyel főváros, Varsó és más városok kezdeményezéséhez, amelyek – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – nem értenek egyet azzal, hogy a lengyel és a magyar kormány megvétózta az unió költségvetésének elfogadását a jogállami kritériumok megkövetelése miatt. Egyébként Karácsony posztja után nem sokkal derült ki: a két ország kompromisszumot köthetett Németországgal a vétóval kapcsolatban.

Karácsony Gergely azt írta, hogy a magyar és a lengyel kormány „az országaink értékeivel és érdekeivel ellentétesen cselekszik”. – Kisstílű vétópolitika, hogy önző hatalmi érdekeik miatt foglyul ejtették Európát, megbénítják az európai válságkezelést, és megakadályozzák azt, hogy a magyar és a lengyel emberek hozzájussanak az őket megillető támogatásokhoz. Ez csakis a kormányaink szégyene – fogalmazott.

A főpolgármester hozzátette, hogy Budapesten, a szabad magyar városokkal közösen, Varsó főpolgármesterével és a lengyel városokkal együtt azon dolgoznak, hogy a kormányok kicsinyes politikájának ne a magyar és a lengyel emberek legyenek a kárvallottjai. Szerinte Magyarország érdeke az, hogy mielőbb elkezdődhessen az európai válságkezelés, hogy az ország mielőbb hozzájusson az európai támogatásokhoz úgy, hogy az azokkal való kormányzati visszaéléseket megakadályozzák a jogállami kritériumoknak nevezett korrupcióellenes szabályok. Egyúttal hivatkozott arra a Medián-felmérésre, amely szerint a magyarok 85 százaléka elkötelezett Európai Unió mellett. Karácsony Gergely arra jutott, hogy Orbán-kormány szerinte önző vétópolitikájával szemben áll az országgal, szemben áll a magyarok érdekeivel és értékeivel is, ezért úgy látja, hogy ideje visszalépni a vétótól.

Az Európai Unió zászlójának kékjével december 11-ig világítják meg a Szabadság-szobrot.