Karácsony Gergely: A kormány járjon jól, vagy a buszok, villamosok, trolik és a metró?

Karácsony Gergely: A kormány járjon jól, vagy a buszok, villamosok, trolik és a metró?

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest pénzügyi helyzetéről az elmúlt hetekben egyeztetések, tárgyalások sorát tartották a kormánnyal is – írja közösségi oldalán Karácsony Gergely, úgy folytatva, hogy „kormánytagoknak, államtitkároknak mutatták be a helyzetet, megértették, majd széttárták a kezüket: „mióta Budapestnek ellenzéki vezetése van a város sarcolásról »fönt« születik döntés. Sejtjük ez mit jelent.”

A főpolgármester szerint ő maga levélben ismertette a helyzetet a pénzügyminiszterrel, akitől választ is kapott, egy Facebook-posztot. „Most, hogy meghirdettük az első Budapesti Lakógyűlést, most, hogy a budapestiekhez fordultunk, újra megszólalt a pénzügyminiszter – immár Facebook kommentben.” A főpolgármester azt írta, nem gondolja, hogy a tárcavezető ne lenne tisztában a tényekkel, csak épp politikai feladatot lát el. 

Jelezte, hogy 2019-ben Budapest le nem kötött tartaléka 186,2 milliárd forint volt, de az elmúlt három évben – elvonással, a bevételek csökkentésével és a Kukaholdin ki nem fizetett tartozásával – 227 milliárdot vettek el a fővárostól. – Azt talán a pénzügyminiszter úr is belátja: 227 > 186,2. A kérdésre tehát, hogy hol van Budapest tartaléka, a válasz világos: elvette a kormány – szögezte le. „És még többet, sok milliárddal többet is.” – Ma Budapest finanszírozza a kormányt. És ebből elég. Elég, mert dönteni immár aközött kell: a kormány járjon jól, vagy a buszok, villamosok, trolik és a metró? – tette fel a kérdést a politikus.

– Ha pénzügyminiszter ezután is keresné a budapestiek pénzét, javaslom, forduljon például Mészáros Lőrinchez, Tiborcz Istvánhoz, nézze meg a Vodafone-vásárlás árát, esetleg a plakátkampányok költségeit, vagy a titkosszolgálatok feltőkésítését. Ott lesz a budapestiek pénze. Nyilván csak véletlen egybeesés, hogy a Tiborcz Istvánhoz köthető tőkealapok éppen annyi pénzt kaptak ajándékba a kormánytól, amekkora sarcot Budapestnek be kellene fizetnie a kormánynak idén: 58 milliárdot – zárta mondandóját Karácsony.