Karácsony Gergely kutyakomédiát emlegetve kritizálta a Kúria döntését

Karácsony Gergely kutyakomédiát emlegetve kritizálta a Kúria döntését

Karácsony Gergely (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Abszurd jogsértések sorozata kezdi kutyakomédiává tenni a főpolgármester-választást – jelentette ki Karácsony Gergely budapesti városvezető a Kúria újraszámolást előíró határozatát kommentálva. Karácsony szerint míg a választáson érvényesültek a jogi garanciák, addig az azóta eltelt időszak bővelkedett jogszabálysértésekből. Kiemelte például az érvénytelen voksok ellenőrzését, amikor a fideszes kerületekben több Vitézy Dávid-szavazatot találtak, mint az ellenzékiekben. Álláspontja szerint a Kúria döntése is jogsértő, mert szembemegy a jogszabályokkal, Vitézy Dávid ugyanis első körben nem kérte az összes szavazat újraszámolását, mégis ezt írták elő. A főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottságot lehetetlen helyzetbe hozták. A testület egyébként hétfő délután 2 órakor ült össze, hogy döntsenek az újraszámlálás részleteiről.

– Kaotikus helyzet állt elő, és csak akkor lehet a jogállamiság útjára visszatérni, ha ehhez biztonsági garanciák teljesülnek – fogalmazott. Karácsony Gergely ezeket négy pontban összegezte. Szerinte ha ezek közül akár egy nem valósul meg, akkor megalapozottan gondolhatják, hogy politikai szándék érvényesült és választási csalásra történt kísérlet.

Karácsony azt kérte:

1. A szavazóurnákat ne bontsák fel a delegáltak jelenléte nélkül;
2. Az urnákat és a szavazólapokat az ellenzéki szavazóbizottsági delegáltak nélkül ne nyissák ki.
3. Biztosítsák a teljes körű nyilvánosságot, beleértve a sajtó nyilvánosságát is mind a 23 kerületben, az egész folyamatot pedig dokumentálják
4. Az időnyomás alatt legyen lehetőség plusz megfigyelők delegálására mindhárom főpolgármester-jelölt, vagyis Vitézy Dávid és Grundner András esetében is. Továbbá azt kérte, hogy az illetékesek vegyék fel a kapcsolatot a nemzetközi megfigyelőkkel annak érdekében, hogy legyenek jelen.

Karácsony Gergely úgy véli, hogy a jogállamiság menthető ezen feltételek teljesülése mellett. A garanciák hiányában ugyanakkor választási csalás kísérletének fogja értelmezni az újraszámlálást. A Magyar Hang újságírójának kérdésére, miszerint készül-e tüntetésre vagy más lépésre, nem válaszolt.

A főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolására egy hosszú jogi folyamat részeként kerül sor. Karácsony Gergely regnáló főpolgármester a június 10-én hajnalra befejeződött számlálás alapján 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást: az akkori eredményközlés szerint Karácsony 371 467, míg kihívója, Vitézy Dávid 371 143 szavazatot kapott. Vitézy Dávid már a választás éjszakáján tartott beszédében felvetette a szavazatok újraszámolásának szükségességét, majd határidőn belül megtámadta az eredményt. Elmondása szerint ugyanis a főváros 202 szavazókörében nagy számban nyilvánítottak érvénytelennek olyan szerinte érvényes szavazatokat, amelyeken a Fidesz visszalépett jelöltje, Szentkirályi Alexandra neve mellett egy másik, valódi jelölt nevét is megjelölték a válaszpolgárok.

A Nemzeti Választási Bizottság a kezdeményezésére aztán elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámolását. Az új eredményt június 14-én megállapították meg: eszerint 41 szavazattal nyert Karácsony Gergely. Még az újraszámolás eredményhirdetése előtt bejelentette viszont Karácsony, hogy a Kúriához fog fordulni, ígéretét aztán beváltotta. Beadványában a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak a város egész területén történő megismétlését kérte. Vitézy Dávid szintén indítványt adott be a Kúriához, a kihívó a főváros IV. és a VII. kerületében kérte a voksolás megismétlését. A Kúria azonban helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntésének, vagyis elutasította mindkét jelölt keresetét. Néhány nappal később Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult panaszával, a 17 oldalas beadványában a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kérte. Az Ab pénteki határozatában alkotmányellenesnek minősítette a főpolgármester-választás eredményét megállapító végzést, a Kúria pedig az újraszámlálás mellett döntött. Ennek következtében egy hónappal a június 9-i választás után sincs jogerős eredménye a főpolgármester-választásnak. 

Vitézy: delegáltakat, megfigyelőket az urnákhoz
Vitézy Dávid három garanciális elemet fogalmazott meg hétfői bejegyzésében a szavazatok újraszámlálásához. Eszerint a lezárt urnák felnyitása csak a kellő garanciális elemek mellett történhet: az NVB delegáltak, a sajtó és a három, a szavazólapokon választható főpolgármester-jelölt (Grundtner András, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid) által delegált megfigyelők jelenlétében. Második feltételként minden kerületben meg kell arról győződni arról, hogy kellő biztonsággal kizárható-e, hogy a szavazólapokhoz bárki hozzáférhetett a kerületi polgármesteri hivatalok épületeiben, ahol eddig őrizték azokat. Továbbá: az újraszámlálások során végig, minden kerületben biztosítani kell a lehető legszélesebb nyilvánosságot; a sajtó és a három főpolgármester-jelölt megfigyelőinek részvételét, ahogy azt is, hogy a megfigyelők esetleges észrevételei és panaszai azonnal jegyzőkönyvezve legyenek az NVB számára. Vitázy Dávid hozzátette: bízik benne, hogy a fenti feltételek Karácsony Gergely számára is elfogadhatóak, ez esetben kész azokat közösen is képviselni a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé.