Karácsony Gergely bejelentette: Versenybe száll

Karácsony Gergely bejelentette: Versenybe száll

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újraindul a Párbeszéd társelnöki posztjáért Karácsony Gergely – a főpolgármester ezt a Magyar Hangnak jelentette be. Döntésének egyik indoka az volt, hogy szeretne ott lenne az országgyűlési választásokra készülve az ellenzéki egyeztetéseken.

– Azt a kérdést tettem fel magamnak, mivel szolgálom most Budapest és a hazám ügyeit, hogy hozzátesz-e, vagy elvesz a társelnökségi szerep ahhoz, hogy teljesítsem, amivel a budapestiek tavaly októberben megbíztak. Ezeket mérlegelve úgy döntöttem, hogy a sok és megtisztelő jelölésnek eleget téve, elindulok a társelnöki posztért – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester, egyben a Párbeszéd társelnöke a Magyar Hangnak.

A párt szeptemberben tartja tisztújítását.

Karácsony Gergely szerint „lelkiismereti kérdés volt” számára, hogy egy város vezetőjének, politikai hovatartozástól függetlenül „mindenki főpolgármesterének” lenni hogyan egyeztethető össze párttisztségekkel. Ám szerinte ez másoknak kevésbé okoz problémát, így ezen ő is túllépett. Mint mondta, az elmúlt év tapasztalatiból az látszik, hogy a kormány hozzáállása, a várost és általában az önkormányzatokat sújtó elvonások miatt Budapest jövője és az önkormányzatiság szempontjából is sok múlik azon, hogyan tud együttműködni az ellenzék. Ezért mindenképp szeretne ott lenni, mikor az ellenzéki szövetség megköttetik 2022-re. Felvetésünkre, hogy társelnöki poszt nélkül is részt vehetne a tárgyalásokon, úgy válaszolt: a megegyezéseket pártelnökök és nem polgármesterek kötik. 

Emlékezetes, Karácsony Gergely még az önkormányzati választások előtt arról beszélt, ha főpolgármesterré választják, lemond a társelnöki tisztségről. Most erre úgy reagált, akkor valóban azt gondolta, hogy ez így lenne helyes. De ma már úgy látja, azzal szolgálja Budapest érdekeit is, ha olyan politika kialakításában vesz részt, ami megnehezíti, hogy a fővárost és az ellenzéki vezetésű településeket földbe döngölje a kormány, „úgyhogy ott akarok lenni az asztalnál”.

A kérdésre, hogy azért indul-e, mert hagyta magát rábeszélni erre, azt mondta: sok szempontot mérlegel, nem rábeszélés alapján dönt. Mikor emlékeztettük, hogy korábban a miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatban is kikerült egy hangfelvétel, ahol keresetlen szavakkal úgy fogalmaz, miért is hagyta magát rábeszélni a jelöltségre, azt mondta: „vannak költői túlzások”. – Persze én sok embert meghallgatok, sokak véleményére kíváncsi vagyok mindig, mielőtt döntök, de alapvetően saját hitem és nem rábeszélés alapján döntök – tette hozzá elárulva, hogy a leginkább a feleségére hallgat. Hogy utóbbi tulajdonsága közös Tarlós István korábbi kormánypártok támogatta főpolgármesterrel, arra pedig azt mondta Karácsony Gergely: „Tarlós Istvánnak számos pozitív tulajdonsága van”.