Karácsony Gergely győzött az ellenzéki előválasztáson

Karácsony Gergely győzött az ellenzéki előválasztáson

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje leadja szavazatát az "Előválasztás: Indul a szavazás" címmel tartott sajtótájékoztatón, az Örs Vezér téren 2019. június 20-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki előválasztás hivatalos végeredményét hat óra után jelentették be. Magyar György, a Civil Választási Bizottság vezetője mellett Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor foglalt helyet az asztalnál.

– Elsősorban a demokrácia győzött, másodsorban azok a szavazók, akik elmentek. Valamint a három jelölt is nyert. De a legnagyobb győztes Budapest, meg persze a győztes, aki a győzelem esélyével indulhat ősszel – jelentette be Magyar György.

Az előválasztás eredményének bejelentése - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Az előválasztás eredményének bejelentése

Majd bemutatott egy zárt borítékot. Azt is elmondta, hogy a választási bizottság, benne a pártok képviselőivel, egyhangúlag fogadta el az eredményt. A szavazás eredménye pedig a következő lett: Karácsony Gergely 33 350 (48,88 százalék), Kálmán Olga 25 093 (36,77 százalék), Kerpel-Fronius Gábor 9792 szavazat (14,35 százalék). 68 240 érvényes szavazat érkezett összesen. Magyar György hozzátette: nagyon büszkék arra, hogy le tudták bonyolítani az előválasztást, győzött a demokrácia.

Kerpel-Fronius Gábor gratulált Karácsony Gergelynek, és ahogy ígérte, felajánlotta, hogy holnap felkeresi, hogy megkérdezze, hogyan tudja támogatni a kampányát. Megköszönte a szavazóinak és a momentumos aktivistáknak a támogatást. Szerinte nagyon fontos ez az előválasztás az önkormányzati győzelem, de a 2022-es választás szempontjából is. Azt is mondta, hogy Karácsony Gergelynek nem csak esélye van, hanem győzni is fog.

„Az ellenzéki oldalon véget ért a rivalizálás korszaka”

– Ebből az országból még nem sikerült elüldözni a demokrácia szellemét – kezdte Karácsony Gergely. – Nyert Budapest és nyertek a pártok is ezzel az előválasztással. Esősorban pedig a budapestiek, akik változást akarnak. A legnagyobb taps nekik jár.

Hozzátette: Kálmán Olgának és Kerpel-Fronius Gábornak is köszöni a részvételt.

Fűre lépni szabad! Karácsony Gergely nyolc pontja Budapest jövőjéről | Magyar Hang

– Az ellenzéki oldalon véget ért a rivalizálás korszaka. Most már egyértelmű a kép, nem nézünk hátra, csak előre és közösen fogjuk Budapestet megváltoztatni – jelentette be. – Azt hogy ki lesz a Fidesz jelöltje, egyetlen ember döntötte el, de azt, hogy ki az ellenzéké, hetvenezren.

– A következő napokban be kell fejezni a kerületi tárgyalásokat, és fel kell állítani a közös kampánycsapatot, amelyben minden résztvevő párt és a civilekre is számítok – mondta. Több Kálmán Olgát és több Kerpel-Fronius Gábort szeretnék a magyar politikában – tette hozzá.

„Egy mindenkiért, mindenki Budapestért” – zárta beszédét.

Több kérdés is vonatkozott arra, hogy Kálmán Olga miért nincs jelen. Magyar György azt mondta, hogy minden jelölt számára nyilvános volt ez a sajtótájékoztató, nem tudja, hogy miért nincs jelen. Karácsony Gergely azt emelte ki, hogy a Demokratikus Koalíció több politikusa is jelen van.

A Demokratikus Koalíció elfogadja az előválasztás eredményét

Kálmán Olga amúgy fél hét előtt a saját Facebook-oldalára kitett egy videót, amelyben azt mondta, szívből gratulál Karácsony Gergelynek.

Az eredmény kihirdetése után az épület előtt közös sajtótájékoztatóra állt ki a pártok képviseletében Tóth Bertalan (MSZP), Gréczy Zsolt (DK), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Molnár Zsolt (MSZP).

Ez csak az első lépés, holnap új nap kezdődik, be kell fejezni az ellenzéki rivalizálást, a legfontosabb cél, hogy a fővárosban változást érjünk el, adjuk vissza a budapestiek szabadságát – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke. – Ez az előválasztás azt is üzeni, hogy az ország többi településén is egy az egy ellen kell indulni,

A pártok értékelik az előválasztást - Magyar Hang - A Túlélő Magazin

Nem az indulat és a bosszú vezet minket, hanem a hit – mondta Molnár Zsolt.

Kicsit későn értesültünk arról, hogy lesz közös sajtótájékoztató, nem ért volna ide, ezért nem volt itt Kálmán Olga – mondat Gréczy Zsolt. – Személyesen is gratulálni fog holnap és sajtótájékoztatót is tart. A Demokratikus Koalíció gratulál Karácsony Gergelynek, elfogadja az előválasztás eredményét és csatasorba áll mögötte.

Nagyon remélem, hogy holnaptól a pártok közösen fognak küzdeni – mondta Szabó Tímea. – Kívánom, hogy ősszel végre eljöjjön a valós ünneplés napja és felszabadítsuk Budapestet.

Puzsér Róbert közleményben reagált a fővárosi előválasztás eredményére és Karácsony Gergely győzelmére.

Csaknem hetvenezren szavaztak, a nap folyamán Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor egyaránt megköszönte a szavazatokat.