„Legközelebb kinek a magántulajdonát veszi el a kormány?”

„Legközelebb kinek a magántulajdonát veszi el a kormány?”

Ipari alpinista üvegépület külső felületét tisztítja a belvárosi Vörösmarty téren 2020. július 29-én. Képünk illusztráció

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alaposan kiakadt Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester, melyben a hvg.hu értesülésére reagált. „A Pénzügyminisztérium szerint alkotmányellenes. A fideszes alkotmánybíróság korábbi határozata alapján is nyilvánvalóan alkotmányellenes. Sajtóhírek szerint a kormány mégis ellentételezés nélkül államosítaná Budapest három rendkívül fontos, ma a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő terét, a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Széchenyi teret. És mindezt azért, hogy utána átadja az V. kerületi önkormányzatnak” – írta a főpolgármester.

A hvg.hu kedden számolt be egy még be sem nyújtott kormányzati előterjesztésről, melyet formailag Pénzügyminisztérium nyújtott be, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda ötletét közvetítve. A javaslat három értékes közteret is elvenne a fővárostól, majd egy hónapos átmeneti időszak után az V. kerületi önkormányzat ingyenes vagyonkezelésébe adná azokat. Nem mellékes körülmény, hogy Rogán hosszú éveken át az V. kerületi önkormányzat fideszes polgármester is volt. A javaslat annyira problémás, hogy arra még beterjesztője, a Pénzügyminisztérium is felhívta a figyelmet: „… a megoldás az önkormányzati tulajdonjog Alaptörvényben foglalt sérelmének megállapításával járhat” – írták.

 Homályos indoklás, konkrét bevételek

A kormány által kiszemelt három köztér Budapest legértékesebbjei közé tartozik. A hírportál információi szerint

  • Podmaniczky Frigyes tér: Az Arany János utcai metrómegálló fölötti tér a Bajcsy-Zsilinszky út mentén.
  • Vörösmarty tér: A Váci utca végállomása a Deák Ferenc utca és a Vigadó utca között, a város egyik leghíresebb tere, a karácsonyi vásár hagyományos, fő helyszíne, egyúttal a kisföldalatti végállomása.
  • Széchenyi István tér: A Széchenyi István tér az V. kerületben, a Lánchíd pesti lábánál fekszik, a Duna-parti világörökségi helyszín része. Itt található a Magyar Tudományos Akadémia épülete, a Gresham-palota, valamint a Belügyminisztérium is.

A lap hozzáteszi, a javaslat lényegi eleme, hogy, a jövőben a „hozzájuk csatolt” terek bérbeadása, vagyis a közterületek hasznosítása is az V. kerület feladata lenne. A főváros helyett ők szabnák meg például a Vörösmarty téren a karácsonyi vásározók vagy bárki más által fizetett bérleti díjakat, és a bevételek is a kerület kasszájába folynának be. Ráadásul, Rogán tárcája bármiféle ellentételezés nélkül venné el Budapest vezetésétől ezeket a területeket. Ezek után nehéz másnak tekinteni mint cinizmusnak azt az előterjesztésben tekintő félmondatot, hogy a főváros így legalább mentesülne a három tér takarítási, fenntartási és felújítási költségeiről. A tervezet az einstandot általános szempontokkal: régi és új közösségi terek fejlesztésével, a zöldfelületek ápolásával és „a belvárosi lakosság életminőségének javításával” indokolja.

Százmilliós nagyságrendű kiesést hozhat az einstand

Mint a Magyar Hang a Főpolgármesteri Hivataltól megtudta, a területek önkényes elvétele több százmilliós veszteséget jelenthet a főváros számára. A Vörösmarty teret kezelő fővárosi cég, a turisztikával és fővárosi arculatfejlesztéssel foglalkozó Budapest Brand Zrt. évente 400 millió forintos bérleti és közterület-használati díjat szed be az ott megtartott nagy rendezvények, köztük a Könyvhét vagy a karácsonyi vásár után.  Ez alapján úgy becsültük, hogy  - bár a Széchenyi és a Podmaniczky tér után beszedett díjak kisebb összegűek - a teljes veszteség így is félmilliárdos nagyságrendű lehet. 

Később, írásban ugyanakkor egy szerényebb volumenű összegzést kaptunk a fővárostól: e szerint 2018-ban 60,6 milliós, 2019-ben pedig 105,2 milliós bevételük származott a három tér közterület-használati és bérleti díjaiból. A legjövedelmezőbbnek mindkét évben a Vörösmarty tér bizonyult.

 Eközben a fővárosnak további, 8-10 milliárdos pluszkiadással is szembe kell nézniük idén, miután az Orbán-kabinet más önkormányzatokhoz hasonlóan Budapestet is kizárja a rezsicsökkentés haszonélvezői közül.

Tiborcz üzlettársának kell a támogatás?

Nem egyértelmű, hogy Rogán minisztériuma ezért a félmilliárdért vagy más okból csapná az V. kerülethez a három teret. Karácsony Gergely is az okokra kérdezett rá indulatos hangvételű posztjában „Mégis miért? Mert az V. kerület olyan rohadt jól gazdálkodik a közvagyonnal? Tiborcz István üzlettársának Széchenyi téri szállodafejlesztését akarják kiszolgálni? Vagy megpumpolni a Vörösmarty téri árusokat? Vagy egyszerűen csak azt akarják mutatni, hogy mindent megtehetnek, és még a tulajdonhoz való jog sem tartja vissza őket ettől? Mégis, mi lesz a következő? Kinek a tulajdonát fogják elvenni legközelebb?”

Ha kell, menjenek el Strasbourgig

A főpolgármester jelezte, perelni fognak, ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot. Ugyanezt javasolná nekik Karsai Dániel alkotmányjogász is, akit a Magyar Hang kérdezett meg a hvg.hu értesülése kapcsán.

Először Novák Katalinhoz kellene fordulni, előzetes normakontrollt kérve – mondta Karsai, aki azt is valószínűsítette, hogy a köztársasági elnök nem támasztana kifogásokat, egyszerűen aláírná a törvényt, „ám így legalább kiderülne, hogy a királynő meztelen”. Karácsony Gergelyék ezután az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak, a testület ugyanis érdemi indoklás nélkül nem utasíthatja el panaszukat – jobb esetben pedig meg is semmisítik az Alaptörvény-ellenes rendelkezést. Ha pedig az Ab sem áll ellent a kormánynak, Strasbourgban, esetlegesen az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) lehet megtámadni a törvényt; a Fővárosi Önkormányzat ugyan nem hús-vér ember, de jogi személyként ő is rendelkezik tulajdonjogokkal.

Azt kérdésünkre Karsai Dániel is hangsúlyozta, hogy a hvg.hu által ismertetett előterjesztés valós indok nélkül korlátozza az önkormányzatok Alaptörvényben védett, önálló gazdálkodásához való jogát és a tulajdonhoz való jogot is. Ezzel pedig egyértelműen és súlyosan alkotmányba ütköző elképzelés, ami felveti a visszaélésszerű jogalkotás gyanúját is – mondta lapunknak Karsai Dániel alkotmányjogász.

A szakértő rámutatott, hogy a tulajdonjog korlátozása csak akkor lenne indokolt, ha ehhez egyértelműen közérdek fűződne, amit más módon nem lehetne képviselni. „Itt viszont nincs valódi közérdek, hiszen az nehezen hihető, hogy a főváros nem képes zöldterület-fejlesztésre vagy a lakók életminőségének javítására” – jegyezte meg.

Az egyelőre csak a sajtóból megismerhető előterjesztés kapcsán a Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkérdeztük: miért kezelik az anyagot, ha az alkotmánysértés kockázataival maguk is tisztában vannak. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az V. kerülettől kaptak-e bármilyen előzetes kérést, megkeresést, amit figyelembe vehettek a javaslat szövegezése során. Választ egyelőre egyik féltől sem kaptunk.

Így csatolták el a Margitszigetet is

Az önkormányzati területek állami einstandja nem előzmények nélküli az Orbán-kormányok működése során: 2013-ban a Margitsziget tulajdonjogait vette el a kormány a XIII. kerületi önkormányzattól, és adta át az akkor még baráti vezetésű, Tarlós István által irányított fővárosnak.