Karácsony Gergely: Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét

Karácsony Gergely: Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét

Kiss Ambrus, Karácsony Gergely és Tüttő Kata a budapesti Energiacsúcson 2022. június 27-én (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros felgyorsítja az energiatakarékossági beruházásait, és 2030-ig eléri, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek – közölte a főpolgármester a közösségi oldalán hétfőn.

Karácsony Gergely a Városházán első alkalommal megtartott Energiacsúcs után írt bejegyzésében kiemelte: az energiaválság, a száguldó energiaárak a hétköznapok realitása. Hozzátette, Európa, Magyarország és Budapest nem függhet tovább az orosz gáztól, ennek érdekében fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújulóenergia-termelési beruházásokat.

Megjegyezte: az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a szükséges zöld és fenntarthatósági beruházások, így a klímaválsággal is nehezebb megküzdeni, pedig Budapesten az európai nagyvárosok között a második legnagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet 50 év alatt; immár 4 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint fél évszázada. A főpolgármester hozzátette, ezért az Energiacsúcson több javaslatot is tettek, így azt, hogy felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, és az utóbbit két órával rövidítik, így a nyári időszakban este 11 óráig lesz díszkivilágítás Budapesten.

Közölte: folytatják a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, gyors intézkedésként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtik, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtik az épületeket. Emellett folytatják a kevesebb energia- és üzemanyag-felhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét. „Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét. Talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható, képesek és készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől” – tette hozzá.

Karácsony Gergely megjegyezte: ehhez szükség van az európai uniós forrásokra, és a kormány partnerségére is. „Budapest kész és képes arra, hogy európai kapcsolatrendszerét, európai lobbierejét használja a források megszerzése érdekében” – írta Karácsony Gergely.

(MTI)