Karácsony Gergely: Most készül Magyarország történetének talán legnagyobb lenyúlása

Karácsony Gergely: Most készül Magyarország történetének talán legnagyobb lenyúlása

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Illegitimnek tartja az autópályák tervezett koncesszióba adását Karácsony Gergely, ezért már most jelezte: „Magyarország következő kormánya ezt a pályázatot és az annak nyomán megkötni tervezett szerződést semmisnek fogja tekinteni”. Sőt, azt is ígéri, hogy a koncesszióban az állami oldalon közreműködőket a jog teljes erejével felelősségre fogja vonni, „erre készülhet mindenki, aki ebben a bűnös eljárásban bármilyen szerepet vállal”. Az már szinte ezekből következik, hogy elképzelése szerint a következő kabinet – már ha a jelenlegi ellenzék győz – egyetlen fillér koncessziós díjat nem fog kifizetni.

A Magyar Hang is beszámolt róla, hogy az állam 35 évre koncesszióba kívánja adni a mintegy 2 ezer kilométeres autópálya-hálózatot. A koncesszió magában foglalja a felújítást, üzemeltetést, fenntartást és a bővítést is. A közbeszerzést várhatóan még idén lezárják, és még ebben az évben megköthetik a szerződést is.

Karácsony Gergely a terveket úgy jellemezte, hogy a bukástól rettegő kormány az autópályákat is el akarja adni, ezzel a következő 35 (!) évben több mint 5000 milliárd forintot(!) kapna az államtól, vagyis az adófizetők pénzéből a Rogán-féle koncesszió nyertese. Véleménye szerint ezzel most készül Magyarország történetének talán legnagyobb lenyúlása.

Szerinte nem kell túl sok fantázia ahhoz sem, hogy kitaláljuk, ki lehet a szerencsés, legalábbis „ismerve ennek a kormánynak a működését”. Arra hivatkozott, hogy a saját bevallása alapján is készülődik „a külügyminisztert megjachtoztató Fidesz-oligarcha”, sőt, azon sem lepődne meg, ha felbukkanna az ügyben a kínai szál.