Karácsony Gergely: Sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt

Karácsony Gergely: Sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórház Kútvölgyi tömbjében 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába titkolták, az európai statisztikai hivatal adataiból kiderült: Budapesten feleakkora volt a járvány miatti halálozás, mint az ország egészében – közölte közösségi oldalán Karácsony Gergely.

A főpolgármester a Facebook posztjában megjegyezte, hogy alig tudunk valamit koronavírus miatti halálozási adatok területi eloszlásáról, pedig ezeknek alapvető fontosságuk lenne a védekezésben. A hivatalos honlap csak Budapest adatait közli külön, „nyilván azért, mert a járvány első hullámban a fővárosban magas volt a halálozás és ezt a fővárosi vezetés nyakába lehetett varrni”. Az európai statisztikai hivatal ugyanakkor részletesebb bontást is bemutat, eszerint pedig vannak olyan megyék, amelyekben a járvány tetőzésekor csaknem kétszer annyian haltak meg, mint az előző évek azonos időszakában, míg máshol, például Budapesten, ennek a töredékét látjuk.

https://www.facebook.com/karacsonygergely/posts/3901035436595940

Karácsony Gergely szerint a kormány hallgat arról, hogy „sajnos valószínűleg sokkal többen veszítették életüket a járvány miatt, mint az a koronavírus-statisztikában szerepel”. A korábbi évekhez képest ugyanis jóval többen haltak meg ezekben a hónapokban – a főpolgármester pedig úgy véli, mi más oka lehetne ezeknek a plusz halálozásoknak, mint a járvány és a járvány miatt leterhelt egészségügy problémái.

A kormány kommunikációjához hasonlóan a főpolgármester is azt írta, hogy a vakcina megérkezése új szakaszt nyithat a járvány elleni védekezésben. – De ehhez az kell, hogy az emberek bízzanak a hatóságokban és beoltassák magukat. Bizalmat azonban csak a polgáraival őszintén beszélő kormány tud kiérdemelni. A magyar kormány viszont mindent megtesz azért, hogy elkenje a járvánnyal kapcsolatos adatokat – közölte.