12 milliárdos „csekket” vittek Karácsonyék a kormánynak

12 milliárdos „csekket” vittek Karácsonyék a kormánynak

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csütörtöki nap volt a határideje, amíg – Budapest vezetésének állítása szerint – a kormánynak folyósítani kellett volna a fővárosi tömegközlekedésre 12 milliárd forintot. Mivel azonban ez nem történt meg, Karácsony Gergely több politikussal közösen egy ekkora összegről szóló pótdíjelismervényt vitt a karmelita kolostorhoz. A főpolgármester azt sem zárta ki, hogy szükség lesz a közösségi közlekedés korlátozására.

Egy 12 milliárd forintról szóló csekket, pontosabban pótdíjelismervényt vitt a Karmelita kolostorba Karácsony Gergely és az ellenzék fővárosi képviselőjelöltjei. A főpolgármester elmondása szerint ugyanis ekkora összegnek kellett volna csütörtökig megérkeznie a budapesti közösségi közlekedés finanszírozására az államtól, ez a költségvetési törvényben is benne van. A pénzt azonban nem kapták meg és Karácsony Gergely elmondása szerint „politikai szándékot sem látnak, hogy megérkezzen”.

A főpolgármester jelezte, hogy eleve „igen szűkmarkú” az állam a fontos közszolgáltatások esetében. Számos európai városban a tömegközlekedést finanszírozása úgy néz ki, hogy egyharmadot fizetnek az utasok a jegyekkel és bérletekkel, további egyharmadot az érintett önkormányzat és a harmadik egyharmadot az állam. Ám nálunk ez nem így van. Magyarországon ugyanis az állam ezt a 12 milliárdot állja a költségvetési törvény szerint, míg a főváros ennek a tízszeresét teszi bele.

Karácsony Gergely szerint a pénz ki nem fizetésével a magyar kormány bliccel. A bliccelés pedig csalás, amiért büntetés jár. Itt egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mire gondol, mert a főpolgármester csak annyit mondott, hogy szövetséget alkotnak a 18 budapesti ellenzéki képviselőjelölttel, hogy közösen emeljék fel a szavukat. Az első akciójuk az volt, hogy a 12 milliárdos „csekket” át akarták adni a kormány képviselőjének, ugyanakkor csak a Karmelita kolostor előtti kordonig jutottak, ott ugyanis a rendőrök már nem engedték át őket. Ezért a pótdíjelismervényt gyorskötözőkkel a kordonra rögzítették.

A főpolgármester ezután bejelentette, hogy a BKK járatian be fogják mondani, hogy a kormány nem finanszírozza a tömegközlekedést és azt sem zárta ki, hogy „a közösségi közlekedés korlátozására lesz szükség”. – Van egy pont, amikor elfogynak az eszközeink és elfogy a pénzünk – indokolta az egyelőre részleteiben nem ismert korlátozást.

A Palkovics László által vezetett és az ügyben illetékes Innovációs és Technológiai Minisztérium a támogatást közben együtt kezeli ezt az ügyet egy másik tétellel, az az agglomerációs közlekedésre vonatkozik és azt Budapestnek kellene fizetnie. Azt írták, hogy a támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a fővárosi önkormányzaton múlik. Szerintük ugyanakkor „a városvezetés nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni”. Erre Karácsony Gergely már korábban is azt írta, hogy a „főváros határidőre, forintra, fillérre betartja az agglomerációs közlekedés támogatására vonatkozó megállapodást, minden hónapban mintegy 500 millió forintot utalunk erre a célra”.