Kecskeméten ismét kijárási tilalom lesz éjjelente, máshol kirándulóhelyeket zárnak le

Kecskeméten ismét kijárási tilalom lesz éjjelente, máshol kirándulóhelyeket zárnak le

Kijárási korlátozás a koronavírus-járvány miatt (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétvégén az önkormányzatok ismét saját szigorításokat léptethetnek életbe, többen pedig élnek is a lehetőséggel. Az MTI szedte össze, az egyes vidéki nagyvárosokban hol zárnak le kirándulóhelyeket, illetve léptetnek életbe szigorú kijárási tilalmat.

Pécsen a tettyei közparkot, a Mandulás parkot, a Malomvölgyet és a tüskésréti szabadidőparkot zárják le, de az utóbbi két helyszínen reggel hat és kilenc között azért lehet majd sportolni, illetve a malomvölgyi tavaknál horgászni is.

Az egyik legszigorúbb szabályozást ismét a kecskeméti polgármester, a fideszes Szemereyné Pataki Klaudia lépteti életbe. Péntek éjféltől, szombat este tíz órától reggel hatig, valamint vasárnap este tíztől éjfélig tilos lesz az utcákra menni, kivéve, ha valaki munkába, gyógyszertárba megy, sürgősségi orvosi ellátást vesz igénybe, esetleg hivatásbeli kötelességet teljesít.

A székesfehérvári fideszes Cser-Palkovics András a 18 év alattiaknak este nyolc órától reggel hatig tiltja meg a közterület használatát. A polgármester a közterületeken, a városi piacon és a helyi közösségi közlekedésben kötelezővé tette a védőmaszk, esetleg sál vagy kendő használatát. Szolnokon szintén csak így lehet csak belépni az üzletekbe, piacokra szombattól, az MTI híre szerint ráadásul a veszélyhelyzet végéig.

A Botka László vezette Szegeden sportolni, kutyát sétáltatni vagy egyáltalán a szabadban lenni szintén csak napi egy órát lehet majd, azt is egyedül, vagy az egy háztartásban élővel. A polgármester arra kért mindenkit, hogy az üzletekben és a tömegközlekedésen viseljenek maszkokat vagy más, az arcot takaró ruhadarabot.

Orfűn a Pécsi-tó körüli sétányt ezúttal is csak a helyiek, az üdülőtulajdonosok és az érvényes horgászjeggyel rendelkezők használhatják, a tó körüli parkolókat lezárják.

Kaposváron a Desedánál most sem nyithatnak ki a büfék, a tó toponári oldalán nem használható a strand melletti, valamint a csónakházhoz vezető parkoló, a kaposfüredi részen pedig nem látogatható a kilátó és a játszótér. A Városligetben a futókört továbbra is igénybe vehetik a sportolni vágyók, de a város valamennyi sportpályája zárva lesz. Szita Károly polgármester a konditermek hétvégi zárva tartását is elrendelte.

A balatoni településeken hasonló korlátozó intézkedések lesznek, mint korábban, így nem közelíthetők meg a strandok, parkok, játszóterek, kikötők, közterületek, parti részek. Akadnak ugyanakkor tóparti települések, ahol nem zárnak le közterületeket, mint például Zamárdiban, Balatonszemesen, Fonyódon vagy Balatonkeresztúron.

Szombathelyen a hétvégén kötelező lesz a szájmaszk használata az üzletekben is Nemény András polgármester intézkedése szerint. A hétvégén továbbra is lezárnak parkolókat, csak gyalogosan és kerékpárral lesz megközelíthető a Csónakázó-tó, a Sportliget, az Emlékmű-domb, illetve a szombathelyi parkerdő, és valamennyi közparkban maszkot kell viselni, este nyolc és reggel hat óra között pedig 18 év alattiak nem tartózkodhatnak közterületen.

Győrben a közterületeken csak áthaladni lehet. Az üzletekben kötelező szájmaszkot, vagy a száj és orr elé helyezett kendőt viselni. A dohányboltok csak reggel nyolc és dél között tarthatnak nyitva. A Vásárcsarnokban és a Tarcsay úti piacon szombaton a 65 év felettiek reggel hat és kilenc óra között vásárolhatnak.

Velencén lezárják a város parkolóit a hétvégére. Ez alól kivétel a korzóban üzemelő áruház parkolója, ahol a vásárlók egy órát parkolhatnak, valamint a vasút melletti parkoló, amelyet nem zárnak le a munkába járók miatt.

Tatabányán már a turulemlékmű parkolóját zárják le. Nem látogatható a Május 1. park, a Csónakázó tó, a Záray-emlékpark, és az érintett településekkel közösen lezárják a kerékpárutakat Vértesszőlős és Tata, valamint Környe és Oroszlány felé.

Tatán a hétvégén nem látogatható az Öreg-tó partja, az Angolkert, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.

Miskolcon a hétvégén is lezárják a turistaforgalomban és a hétvégéken gyakran használt parkolókat. A Búza téri piac melletti nagy parkolóban a kijárási korlátozásban foglalt életkor és időkorlát szerint ellenőrzik az autósokat, illetve a pecsenyéssor vendégeit, és folyamatos lesz az ellenőrzés az önkormányzat által üzemeltetett termelői piacon.

Debrecenben továbbra is zárva tartják a nagyerdei parkerdőt és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt.

Nyíregyházán Kovács Ferenc polgármester rendelete szerint péntek éjféltől szombat reggel hatig, majd szombat este tíztől vasárnap reggel hatig, és vasárnap este tíztől éjfélig a Bujtosi városligetben és Sóstógyógyfürdő egyes részein – alapos indok kivételével – tilos tartózkodni.

Salgótarjánban szombat éjféltől vasárnap éjfélig valamennyi közterületen, valamint a turistautakon kizárólag az egy háztartásban élők tartózkodhatnak csoportosan, ami három embert jelent.