Kevés és drága lesz a hal karácsonykor

Kevés és drága lesz a hal karácsonykor

Áder János köztársasági elnök a Magyar Horgászat Nagyköveteinek VIII. találkozóján és horgászversenyén, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) rendezvényén Székesfehérváron, a palotavárosi tavaknál 2021. június 24-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyári aszály miatt az idei évben sokkal kevesebb a hal a magyarországi tavakban, mint az elmúlt években. Éppen ezért előfordulhat, hogy mire a vásárlóhoz eljut, a tavalyi árhoz képest akár 50 százalékkel is többe kerül - írja az Index.

A haltermelők gyenge termésre számítanak, vannak olyan helyek, ahol már júliusban végeztek a halak betakarításával kényszerlehalászás miatt. A Tolna megyei Hírportál szerint Széptölgyesen például szerdán kezdték a lehalászást, a jövő hét elején pedig várhatóan be is fejezik. A Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a hírportálnak úgy nyilatkozott: „a súlygyarapodás messze elmaradt attól, amit vártunk, darabszámra megfelelő lenne a halállomány, de sajnos az áprilisi hideg időben, majd az ezt követő forró szárazságban nem tudtak megfelelően fejlődni a halak, csak vegetáltak a tóban.”

Mivel országos átlagban jóval kevesebb a hal, mint az elmúlt években, a felvásárlók körülbelül 20 százalékkal fizetnek többet a termelőknek. Erre az árra aztán a kereskedők is ráteszik a saját hasznukat. Így fordulhat elő, hogy mire a vásárlóhoz eljut a hal, már 50 százalékkal magasabb az ára, mint tavaly ilyenkor.

Karácsonyra várhatóan 1800-2000 forintba kerül majd a ponty kilója. A MA-HAL elnöke, Németh István szerint míg az elmúlt években a magyar haltermelés 18-22 százaléka exportra jutott, idén ez az arány várhatóan 10 százalék alá csökken, bármennyire is keresett a jó minőségű magyar hal a környező országokban.

A horgászok is egyre magasabb költségekre számíthatnak, a Magyar Országos Horgász Szövetség választmánya ugyanis a napokban arról határozott, jövőre több ezer forinttal emelkednek a mindenki által kötelezően befizetendő díjak. Az állami horgászjegy, a fogási napló és az Egységes Szövetségi Hozzájárulás együttes díja az eddigi 6300 forintról 2023-ban 11 ezer forintra emelkedik.