Kevesebb pénz jut közmunkásokra jövőre

Kevesebb pénz jut közmunkásokra jövőre

Közmunkások Hetefejércsén (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább csökkenhet a közfoglalkoztatottak száma, az idei 165 milliárd forint után 2022-ben már csak 120 milliárd forintot tervez elkölteni startmunkaprogramokra a kabinet – írja a Világgazdaság a jövő évi büdzsé számai alapján.

A lap emlékeztet, hogy a korábbi években 200-250 milliárd forintot is elérte a közmunkaprogramok költségvetési fedezete, a jövőre előirányzott összeg viszont a legkevesebb a rendszer 2011-es bevezetése óta. A közmunkában részt vevők átlagos száma márciusban már csak 83,8 ezer volt, ami szintén az elmúlt 10 év egyik legalacsonyabb száma.

A közfoglalkoztatás egyébként 2014-ben volt a csúcson, abban az évben 376 ezren vettek részt a különböző programokban, az összes belépés pedig elérte az 560 ezret.

A lap emlékeztet, hogy kormányzati szereplők korábbi nyilatkozatai alapján 100-150 ezer közfoglalkoztatottra mindenképpen számítani lehet a jövőben.

Címkék: közmunka