Kevesen és késve jutnak tűzifához a szociális program keretében

Kevesen és késve jutnak tűzifához a szociális program keretében

(Fotó: Pixino.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közmunkások csökkenő száma miatt egyre kevesebb fa jut a rászorulóknak – írja a Népszava.hu. Egy somogyi faluban például a tavalyi három helyett már csak két köbméter tűzifát tudtak osztani. Ez alig harmada annak a mennyiségnek, amelyből egy átlagos családi házat ki lehet fűteni.

A falu polgármestere szerint azért kevesebb ma a tűzifa, mert amikor a falu megigényli a szétosztható tűzifát az államtól, akkor számít a községben lévő közmunkások és a szociális- meg lakásfenntartási segélyezettek száma. Miután a közmunkaprogramban egyre kevesebben dolgoznak, egyre kevesebb fát igényelhetett a falu. Vagyis hiába ugyanannyi a rászoruló, mint tavaly, kevesebb fát kellett ugyanannyi ember között szétosztani.

De akad olyan is, aki a nyugdíjemelésnél néhány száz forinttal, de átesett a támogatási határon. És vannak, akik a szociális fa mellett mindössze 1-2 köbmétert tudnak venni, és csak a konyhát fűtik egész télen, ezért ott is alszanak.

A kormány 2019-ben ötmilliárd forintot szán szociális célú tüzelőanyag-programra. Ebből 180-200 ezer család juthat tüzelőhöz. Csakhogy Magyarországon jelenleg közel 700 ezer háztartás fűt tűzifával – kizárólag azzal, vagy fával-gázzal vegyesen –, vagyis az érintettek bő negyede kaphat támogatást. Ráadásul a szociális tűzifa csak az ötezresnél kisebb településeken élőknek jár, noha szakemberek szerint a városokban is bőven akadnak rászorulók.