Ki kell adnia az Emminek a kórházkiürítés adatait

Ki kell adnia az Emminek a kórházkiürítés adatait

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki kell adnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának a tavaly április kórházkiürítést elrendelő dokumentumot – erről hozott a döntést a Kúria a Magyar Helsinki Bizottság közleménye szerint. Az iratot a szervezet korábban hiába kérte, a tárca azzal az érvvel utasította el a kérést, hogy későbbi döntést készít elő, a nyilvánosságra kerülése pedig veszélyeztetné a járvány elleni védekezést.

A Magyar Helsinki Bizottság felidézte, hogy 2020 áprilisában elrendelték előbb a kórházi férőhelyek 50, majd rövid idő múlva 60 százalékának „felszabadítását”. Megfogalmazásuk szerint a gyakorlatban ez azt jelentette, hogy egyik napról a másikra tettek ki betegeket a kórházakból, sokan szakszerű ellátás nélkül maradtak, ami súlyos megpróbáltatásokat jelentett a betegeknek és családjaiknak egyaránt. Mint írták, százaknak, akár ezreknek korlátozták ezzel az élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát minden előzetes figyelmeztetés és látható előkészítés nélkül. A nagy jelentőségű miniszteri döntés hátterét mégsem ismerhette meg a társadalom.

A civil szervezet szerette volna a döntést elrendelő dokumentumot megkapni, az adatkérést azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly májusban megtagadta. A minisztérium szűkszavúan arra hivatkozott, hogy a „kért dokumentum további jövőbeli döntés megalapozását is szolgálja”. Ezt a civil jogvédő szervezet nem fogadta el, ezért bírósághoz fordultak. A Fővárosi Törvényszék elsőfokon a helsinki bizottságnak adott igazat, ám az Emmi fellebbezett. Így került az ügy a Fővárosi Ítélőtábla elé, és az idén májusi jogerős ítélete a Magyar Helsinki Bizottságnak adott igazat. Ám a tárca ezek után is felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, ez ért most véget a Magyar Helsinki Bizottság ismételt sikerével. 

– Kizárólag azt az adatot kértük, amit a kormánynak magától is a nyilvánosság elé kellett volna tárnia a tavaly tavaszi döntés indokaként. Remek lenne, ha legalább a Kúria ítélete nyomán külön végrehajtási eljárás nélkül több mint másfél évvel a döntés után végre megtudhatnák az emberek az igazságot arról, hogy pontosan miért kellett ezreknek pánikszerűen elhagyniuk egészségügyi intézményeket – kommentálta az ítéletet Tóth Balázs ügyvéd.