Kiderült a kavicsbánya terve, lemondott Pilismarót polgármestere

Kiderült a kavicsbánya terve, lemondott Pilismarót polgármestere

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy nappal azután, hogy mások mellett mi is megírtuk, a civil tiltakozások ellenére is óriási kavicsbánya létesítését tervezi a Dunakanyarban Pilismarót önkormányzata, lemondott posztjáról Pergel István Csaba polgármester.

Pergel 2010 óta vezette a települést függetlenként, de a Fidesz–KDNP támogatásával. A polgármester távozásáról az Átlátszó számolt be, a hírt a Magyar Hangnak megerősítette a település önkormányzatának titkársága. Az okokat firtató kérdésünkre azonban nem kívántak tájékoztatást adni, így egyelőre nem tudni, hogy a tervezett bányaberuházás, vagy annak napvilágra kerülése okozta-e távozását.

Próbáltuk Pergel István Csabát is elérni, de a hivatal tájékoztatása szerint a távozó polgármester szabadságon van, ezért nem tudták kapcsolni.

Hétfőn megírtuk: Pilismaróton, közvetlenül a folyó mellett egy 126 hektáros kavicsbánya megnyitását készíti elő gőzerővel a helyi önkormányzat. Az elképzelésre már rábólintottak a hatóságok, a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Bányafelügyeleti Főosztálya, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal területileg illetékes Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya is. A projekt elé nem gördít akadályt a Duna–Ipoly Nemzeti Park sem. A 25 évre szóló engedélyt az Átlátszó cikke szerint a GM-PRO Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft. kapta meg. A 2014-ben alapított, kétszemélyes váci cég 7,2 milliós adózott eredménnyel zárta a 2018-as évet 27 millió forintos árbevétel mellett, korábban 18,6 és 37,3 milliós forgalmat bonyolított.

A bánya nyitása ellen Facebook-oldalon tiltakoznak a környezetvédő civilek és megindult az aláírásgyűjtés is. „A falu és az üdülő övezet lakóinak háta mögött szerveződött és most, az utolsó pillanatban került nyilvánosság elé: 1,2 millió négyzetméteren terveznek új kavicsbányát a Duna-partra vezető út mentén balra. Ne engedjük, hogy minimum 25 (átlag 50–150) évre tönkretegyék a gyönyörű erdőt-mezőt, ássanak, fúrják a sódert a nehéz munkagépek és döngessék az egyébként is gondozatlan utakat és érzékeny falusi házakat a tonnás teherautók! Pilismaróton nem lehet újra bánya!” – írják petíciójukban a tiltakozók.

Az önkormányzat honlapján kedden reggel egy közlemény is megjelent, mely szerint a település lakói helyi népszavazást kezdeményeztek, melyben az alábbi kérdést tennék fel: “Hozzájárul-e, a tervezett sóderbánya műveléséhez szükséges területi besorolás megváltoztatásához, Pilismarót község Településszerkezeti tervében, Kidz-ről Kb-B-re?”