Kiderült: a V4-es országok közül csak Magyarország nem tervez orosz diplomatákat kiutasítani

Kiderült: a V4-es országok közül csak Magyarország nem tervez orosz diplomatákat kiutasítani

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2021. április 12-én Százhalombattán, a Novochem Kft. raktárkomplexumának átadásán (Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását – ezt mondta Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán az RTL Híradó kérdésére.

Mint a csatorna portálja emlékeztet, a visegrádi országok közül ilyen lépésre egyedül Magyarország nem szánta el magát azután, hogy Csehország egy területén elkövetett és az orosz titkosszolgálatoknak tulajdonított 2014-es robbantás miatt diplomáciai konfliktusba került Oroszországgal.

Szijjártó Péter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Magyarország kiáll Csehország mellett, például egy közös V4-es nyilatkozatot is kiadtak a csehekkel szolidaritást vállalva (igaz, sajtóhírek szerint Orbán Viktor vétózta meg, hogy keményebb hangvételű legyen az oroszokat elítélő szöveg – a szerk.). A miniszter azt is kiemelte: Magyarország vállalta a csehek kérésére, hogy a jekatyerinburgi főkonzulátusukra figyel, és segítünk annak őrzésében, illetve részbeni működtetésében mindaddig, amíg ők ezt nem tudják megtenni a kitiltások, illetve a diplomaták hazahívása miatt. A miniszter szerint „a szolidaritásunkat kifejeztük, egyelőre más lépést nem tervezünk”.