Kiderült, hol lesznek majd iskolaőrök

Kiderült, hol lesznek majd iskolaőrök

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola (Fotó: Takács Kitti/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azoknak az iskoláknak a névsorát, ahol ősztől iskolaőrök vigyáznak majd a rendre. Ennek alapján ősztől 491 állami fenntartású intézmény feladatellátási helyén indul el az iskolaőrség működése, ezek közül 288 köznevelési és 203 szakképzési intézmény. (A lista az Emmi honlapján szereplő linkre kattintva érhető el). A közzétett lista alapján Budapesten öt iskolában áll munkába iskolaőr. A több iskola vidéken található.

Az Országgyűlés július 3-án fogadta el az iskolaőrség bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot, annak fő rendelkezései csütörtöktől lesznek hatályosak, így 2020 szeptemberében az erre kijelölt köznevelési és szakképzési intézményekben elkezdheti működését az iskolaőri hálózat. A törvényjavaslat parlamenti vitája során abban minden párt egyetértett, hogy nincs helye az iskolában semmiféle erőszaknak, sem a diákok között, sem a pedagógusok és a diákok között nem tűrhető ennek semmilyen formája – emlékeztetett a tárca közleménye.

Az iskolaőrség külön rendészeti szervként, a rendőrség irányítása alatt jön létre, feladata azon intézmények belső rendjének fenntartása lesz, amelyekben erre leginkább szükség van. Az iskolaőröket nem automatikusan rendelték ki az intézményekbe. Csak ott lesznek szolgálatban, ahol az intézményvezetők kérték.

Az Emmi felhívta a figyelmet arra, hogy az intézményi kör a későbbiekben változhat. Előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben ezt kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe.