Kiderült, miről egyeztetett Orbán Viktor a kínai elnökkel

Kiderült, miről egyeztetett Orbán Viktor a kínai elnökkel

Szijjártó Péter és Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részleteket közölt Orbán Viktor és Hszi Csin-ping kínai elnök telefonbeszélgetéséről a kínai állami Global Times. A magyar miniszterelnök még csütörtökön jelentette be Facebook-oldalán lakonikus rövidséggel: „Egyeztetés a kínai elnökkel. Újraindítjuk a diplomáciát. Meghívás Pekingből: elfogadva.” A bejegyzésből nem derült ki, hogy Orbán mikor utazik Kínába és miről fog ott tárgyalni. Csak annyit lehetett tudni, hogy Szijjártó Péter társaságában telefonon egyeztetett a kínai elnökkel.

A Global Times szerint a kínai elnök üdvözölte Magyarország oltáspolitikáját, és közölte, hogy kész folytatni az együttműködést vakcinaügyben.

A Xinhua hírügynökség arról tudósít, hogy Hszi szerint Kína és Magyarország a járvány kitörése óta kölcsönösen támogatták egymást, és jó együttműködést folytattak a járvány megelőzése és kontrollja terén. A kínai elnök különösen az oltások körüli együttműködést nevezte fontosnak, ami szerint magas szintű kölcsönös politikai bizalomról tanúskodik, és ez továbberősíti a két ország kapcsolatát. 

A távol-keleti ország elnöke egyben nagyra becsüli hazánk elkötelezett Kína-barát politikáját, ami szerinte Kína és a többi közép-európai országgal való kapcsolatépítéshez is hozzájárul. – Kína továbbra is kész folytatni a stratégiai együttműködést Magyarországgal, többek között az olyan nagy projektek esetében is, mint a Budapest–Belgrád-vasútvonal – mondta Hszi Csin-ping.

Válaszul a magyar miniszterelnök háláját fejezte ki Kínának a koronavírus-járvány kezelésében kapott segítségért, és kifejtette, hogy hazánk kész erősíteni a Kínával való vakcinakooperációt. Elmondta, hogy hazánk nagy fontosságot tulajdonít a Kínával való kapcsolatnak, és örömmel látja, hogy a járvány ellenére nőtt a kétoldalú kereskedelem. Arra is kitért, hogy a magyar kormány továbbra is szívesen látja a Magyarországon befektetni vágyó kínai vállalkozásokat, és biztonságos befektetési környezetet létesít számukra. 

Orbán Hangsúlyozta, hogy közösen munkálkodnak majd a Budapest-Belgrád vasútvonal építésén és hMagyarország aktív szerepet kíván játszani a Kína és Közép-Kelet-Európa közti kapcsolatok fejlesztésében.

A kínai állami lap nem említi, hogy a két vezető telefonbeszélgetésében szóba került volna az idehaza nagy vitákat kiváltó Fudan Egyetem budapesti campus-építése. Mint megírtuk, Washington is aggódik a kínai egyetem magyarországi terjeszkedése miatt, mert – mint az amerikai nagykövetség a Magyar Hang kérdésére válaszolta –, Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.