Kijöttek a felvételi ponthatárok, az ELTE-re rekordszámú pedagógusjelöltet vettek fel

Kijöttek a felvételi ponthatárok, az ELTE-re rekordszámú pedagógusjelöltet vettek fel

Egyetemi képzés (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kijöttek az egyetemi felvételi ponthatárok, ezek alapján pedig könnyebb volt idén bekerülni a Corvinus, a Műszaki Egyetem és más felsőoktatási intézmények fontos szakjaira, mint tavaly. Akadt persze olyan képzés is, ahol ezúttal jobban kellett teljesíteni, hogy valaki felvételt nyerjen. Mindemellett viszont a ponthatárok összevetésével ezúttal érdemes fokozottan óvatos lenni. 

A Semmelweis Egyetem (SOTE) általános orvos szakára tavaly 444 pont kellett, idén 424, a Debreceni Egyetem ugyanezen képzésére tavaly 415, idén 393. Pécsen és Szegeden is könnyebb volt orvosnak menni ezúttal. Ha valaki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnök-informatikus szakjára jelentkezett, tavaly 399 pont kellett, idén csak 340, míg a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás képzésére tavaly 403, idén 371. Az ELTE nemzetközi tanulmányok és politikatudományok szakjaira is jóval alacsonyabb pontokkal lehetett bejutni.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén 11 960 jelentkezőt vett fel, közülük alapszakra 7180 embert. Idén az elsőhelyes jelentkezők 70 százaléka bejutott, szemben a tavalyi 68-cal, a legtöbbeket, 2214 főt pedig a Bölcsészettudományi Karra vették fel. Az ELTE kiemelten fontosnak tartja, hogy a felvettek húsz százaléka pedagógushallgatóként kezdi meg tanulmányait. Az elmúlt tizenöt évet tekintve idén vették fel a legtöbb, 2500 jelentkezőt pedagógusképzésre. Közülük 192 főt csecsemő- és kisgyermeknevelő, 284 főt óvodapedagógus, 203 főt tanító, 1053 főt tanár, 744 főt gyógypedagógus és logopédia szakra. Tanári mesterszakra is az elmúlt 5 év átlagának háromszorosa, 550 fő nyert felvételt. A legnépesebb ELTE-szak idén a jogászoké, őket pedig a gyógypedagógusok követik.

A Corvinus Egyetem azt közölte, hogy az itt kínált mindhárom képzési területen – gazdaságtudományi, társadalomtudományi és informatikai képzések – az intézményé a legmagasabb ponthatár a nappali alapképzések ösztöndíjas helyeire. A legmagasabb pontszámot gazdasági területen ezúttal is az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapképzésre kellett összegyűjteni. Ezúttal ez 478 pontot jelentett. A Corvinusra idén felvettek többsége már angol nyelvű képzésre jelentkezett.

 Idén először egyébként az egyetemek intézményenként, karonként vagy akár szakonként eltérő pontszámítási módszert alakíthattak ki, így a pontszámok idén sem intézményen belül, sem intézmények között nem hasonlíthatóak össze, még azonos szakok esetében sem. A fentebb közölt számok és összevetések értékeléséhez ezt kiemelten érdemes számításba venni,