Sajátos időutazással bizonyítaná a kormány a pedagógus státusztörvény sikerét

Sajátos időutazással bizonyítaná a kormány a pedagógus státusztörvény sikerét

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a közel 700 millió forintos költségvetési forrásból épült új mentőhelikopter-bázis átadóünnepségén Miskolcon 2023. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rekordmagas pedagógusfelvételi adatok is mutatják, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára; az új pedagóguséletpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje - nyilatkozta Rétvári Bence a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek szerdán.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a felvételi jelentkezési határidő február 15., a pedagógus-életpályamodell első tervezetét pedig március 2-án tette közzé a Belügyminisztérium, minden előzmény nélkül. Ráadásul a július 4-i elfogadása pillanatáig nem is lehetett tudni, hogy pontosan mit fog tartalmazni, mivel széleskörú tiltakozás bontakozott ki az eredeti tervekkel szemben, és végül több lényeges ponton módosult is.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy az idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal. Az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám – jelezte. Az idei tíz és fél ezer felvett pedagógushallgatói létszám jóval magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti (2013-as) kilencezer, vagy a húsz évvel ezelőtti (2003-as) ötezer – mondta Rétvári Bence. „Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy „az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen".

A jelentkezők számából levont következtetéseket árnyalja a nagy lemorzsolódás. A G7.hu 2022 márciusi cikkéből például kiderül, hogy az elmúlt időszak évi 5-6 ezer pályakezdőjéből 2-3 ezer pedagógus már az első pár évben elhagyta a pályát. 2022-ben pedig csak 2095 pályakezdő volt. A KSH számaiból pedig az is kiderül, hogy a pedagógusképzésre jelentkezők száma 2015-ben és 2016-ban meghaladta, 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben pedig megközelítette az idei számot, a felvettek pedig mindig többen voltak ezekben az években 9000-nél. 2020-ban jött egy nagy zuhanás, körülbelül harmadával esett mindkét mutató, ami kitartott az idei évig, tehát a növekedés csak ezekhez a tragikus évekhez képest 67 százalék. És mint az Eduline áprilisi cikkéből kiderült, 2023-ra jelentősen enyhített a kormány a pedagógusképzés felvételi követelményein: többek között megszűnt a minimumponthatár, nem volt már szükség emelt érettségire, sőt, volt, ahol extra ösztöndíjakkal csábították a felvételi előtt álló diákokat.