Kormányinfó: az egymilliárd eurós kínai hitel a normális működés része

Kormányinfó: az egymilliárd eurós kínai hitel a normális működés része

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) beszél, mellette Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2024. július 26-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban a figyelem középpontjába került, hogy nagy összegű, csaknem négyszázmilliárd forintnak megfelelő euróhitelt vett fel az Orbán-kormány Pekingtől még tavasszal, amelyről eddig mélyen hallgatott. A téma a kormányinfón is szóba került.

Az ATV-nek az eltitkolt hitelre vonatkozó kérdésére annyit mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy azt infrastrukturális célokra fordíthatják, ezekről a kormány be fog majd számolni, ha arra kerül a sor. A kamatszinttel kapcsolatos érdeklődés ügyében a Pénzügyminisztériumhoz irányította a kérdezőt. Ugyanakkor nem nevezte kiemelkedően nagy összegűnek a mostani hitelt. Gulyás szerint a kínai hitel a normális működés része, de bővebb tájékoztatást a Pénzügyminisztérium tud adni. Mindenesetre örülnek neki, ha több lábon tudnak állni. Egyelőre sem a hitelről nem beszélt bővebben, sem arról, hogy mire fogják költeni a pénzt.