Kormányinfó: Ha egy pedagógus nem megy be dolgozni, annak következményei vannak

Kormányinfó: Ha egy pedagógus nem megy be dolgozni, annak következményei vannak

Képünk csak illusztráció! Élőlánc a tanárokért (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Polgári engedetlenség nem létezik, az nem egy jogi kategória – így reagált a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely, amikor a már hetek óta tartó pedagógustiltakozásokról, illetve a kirúgott vagy megfenyegetett tanárokról kérdezték.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt leszögezte, hogy a pedagógusok magasabb bérkövetelései indokoltak és jogosak, abból pedig Magyarországon senkinek sem lehet baja egy polgári kormány idején, ha sztrájkban vagy tüntetésen jogszerűen részt vesz. A kérdés ugyanakkor elsősorban nem is erre vonatkozott, hanem eredetileg arra, hogy mit szól ahhoz, amikor a polgári engedetlenségben való részvétel miatt kirúgnak vagy fenyegetnek tanárokat. A visszakérdezés után a miniszter azt közölte, hogy polgári engedetlenség nincs, az nem egy jogi kategória. Irodalma ugyan van a jelenségnek – sőt, még a Fidesz 2007-es Kossuth téri kordonbontását is ide lehetne sorolni –, de ott egy erkölcsi állásfoglalás vezérli az érintetteket.

Gulyás Gergely azt is kifejtette, hogy minden munkavállalónak, a fizikai munkástól az akadémikusokig, a jogszabályokat be kell tartani. Így a pedagógusoknak is. Amennyiben pedig valaki szándékosan nem megy be dolgozni, annak következményei vannak. Amikor konkrétan rákérdeztek, hogy jogosnak tartja-e a tanárok kirúgását, a miniszter annyit mondott, „a jogszabályokat mindenkinek be kell tartani”.

A kormányinfón arról is szó volt, hogy a beígért pedagógusbéremelés pontosan mit jelent. A miniszter elmondása szerint 2025-ben 972 ezer forint lesz a diplomás minimálbér, a tanárok számára pedig ennek 80 százalékát írták elő, ez 777 ezer forint. A halmozottan hátrányos helyzetű területeken lehet ez az összeg magasabb, illetve természetesen a tanárok sem fognak mindannyian ugyanannyit keresni.

 

 

Címkék: Gulyás Gergely