Kormánypárti városoknak sem tetszik az iparűzési adó megcsonkítása

Kormánypárti városoknak sem tetszik az iparűzési adó megcsonkítása

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum főépülete, az egykori rendház 2020. február 3-án. Az Árpád-ház Program keretében újul meg és bővül ki az épület. A 21. századi múzeumi tér kialakításához csaknem 5,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormány, amelyet a város 189 millió forinttal egészít ki (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A Nemzeti Versenyképességi Tanács tagjai bizonyára jól értenek a gazdasági kérdésekhez, de nincsenek ismereteik az önkormányzati finanszírozás területén. Az iparűzési adóra vonatkozó javaslat rossz az önkormányzatoknak, de leginkább a településeken élő embereknek, hiszen a városüzemeltetés és a városfejlesztés alapja is az iparűzési adóbevétel – közölte a Privátbankárral Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, amikor az iránt érdeklődtek, miként érinti az önkormányzatot az iparűzési adó tervezett átalakítása.

A polgármester egyben reményét fejezte ki, hogy a javaslat bevezetése elmarad. (Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég jelentette be a Nemzeti Versenyképességi Tanács javaslatát, miszerint az értékcsökkenési leírást, valamint a kutatás-fejlesztési költségek nagyobb arányú levonását tennék lehetővé az iparűzési adó kiszámításakor, a feltöltési kötelezettséget pedig decemberétől a következő év májusára csúsztatnák át.)

A Cívishír.hu cikke szerint Papp László debreceni polgármester – aki nemrég háromórás egyeztetésen vett részt a Pénzügyminisztériumban – szerint más dárdájával verni a bozótot nem korrekt. Papp hangsúlyozta, az elképzelés egyelőre nem a kormány álláspontját tükrözi, a kezdeményezést a gazdasági élet szereplői indították el. – Az ügy egyik zászlóvivője Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki engem nem győzött meg ennek az iránynak a helyességéről – tette hozzá.

Karácsony Gergely főpolgármester több esetben beszélt arról, hogy a főváros működését teljesen ellehetetlenítené a tervezett változtatás, hiszen legnagyobb bevételéről van szó. De ahogy a példák mutatják, nagyon sok vidéki városban is igen komoly gondokat okozna az iparűzési adó átalakítása.