Kormányzati segítségért kiáltanak a megyei jogú városok – a fideszesek is

Kormányzati segítségért kiáltanak a megyei jogú városok – a fideszesek is

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus okozta válság, illetve a kormányzati elvonások lehetetlen helyzetbe hozták a megyei jogú városokat – olvasható a Népszava cikkében, amely idézi a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek írt segélykérő levelét.

A január 29-ével datált levél szerint a válság és az elvonások miatti veszteség „problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben”. Ezért nemcsak a 30 milliárd forintos helyi iparűzési adókiesés teljes kompenzációját kérik, hanem szinte minden területre plusz forrásokat igényelnek a kormánytól.

A levélből kiderül, hogy a 2012 óta kormányzati engedélyhez kötött hitelfevétel segíthetne a gondokon, ezért annak engedélyezését kérik, amit tavaly novemberben a kormány megtagadott a fővárostól. Az is segítene a helyzeten, ha a kormány átvenné a sportlétesítmények és a háziorvosi ügyeletek működtetését.

A levelet Kaposvár fideszes polgármestere, Szita Károly – aki két hónapja még támogatta az iparűzési adó (hipa) felének elvonását – és az ellenzéki Pécs vezetője Péterffy Attila írta alá. Jól  mutatja a baj nagyságát, hogy a 23 megyei jogú város polgármestere, köztük 12 kormánypárti egyhangúlag támogatta a kérést. Utóbbiak között találjuk Cser-Palkovics András Székesfehérvár fideszes polgármesterét, aki néhány hete még arról beszélt, városa a teljes hipa nagyjából tíz százalékát veszíti el, ami nem kevés, de nem az önkormányzat „kinyírása”.

A levélben azt is felvetették, hogy az állammal szembeni, korábbi elszámolásokból adódó visszafizetési kötelezettségeket erre az évre engedje el a kormány, majd példaként felhozva külön kiemelték az ellenzéki vezetésű Hódmezővásárhelyt és Pécset.