Nyilatkozott Novák egyik tanácsadója a kegyelmi ügyről, majd visszavonta

Nyilatkozott Novák egyik tanácsadója a kegyelmi ügyről, majd visszavonta

Lackfi János (Fotó: Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilatkozott lapunknak Lackfi János költő, Novák Katalin köztársasági elnök egyik tanácsadója az államfő – komoly felháborodást kiváltó – kegyelmi döntéséről, majd nem sokkal később nyilatkozatát mégis visszavonta.

Napok óta nem ül el a botrány Novák Katalin kegyelmi ügye körül, sokan az elnök lemondását követelik, amiért kegyelmet adott a pedofil bűncselekmények eltussolásában segédkező volt tanárnak, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének. Mivel az államfő nem indokolja döntését – és szerinte nem is kell ezt megtennie – egyik tanácsadójához, Lackfi János költőhöz fordultunk, akiről tudható hogy díjazás nélkül segíti Novák Katalin munkáját. A József Attila-díjas művészt arról kérdeztük, hogy mi a véleménye Novák Katalin döntéséről, egyetért-e a bűnsegédlet és vesztegetés miatt elítélt férfinek adott kegyelemmel – vagy inkább ellenzi azt. Azt is szerettük volna megtudni, hogy az államfő megkérdezte-e őt vagy más tanácsadókat a témában, és hogy továbbra is segíti-e tanácsaival a köztársasági elnököt.

Lackfi János elég neutrálisan ugyan, de válaszolt. Mikor jeleztük, hogy azt nyilatkozatnak tekintjük, a költő először hozzájárult a közléshez, később azonban meggondolta magát – azt mondta, írjunk csak annyit, hogy nem nyilatkozik. 

Kevésbé volt visszafogott Novák Katalin egy másik segítője Skrabski Fruzsina. A Három királyfi Három királylány-mozgalom kuratóriumi elnökeként is ismert filmes Facebook-oldalán arról írt, hogy Novák Katalin az egyik legtisztességesebb ember az országban, aki alaposan megfontolja döntéseit. Éppen ezért valószínűnek tartja, hogy az elnök egy „titkosszolgálati akció” áldozata lett, és nem kapott meg minden szükséges információt a kegyelmi döntés előkészítéséhez. Igaz, Skrabski azt is el tudja képzelni, hogy a bicskei gyermekotthon ügyében – ahol a korábbi igazgató 10 kiskorú fiút molesztált, kényszerített szexre éveken át – „egy koncepciós perről van szó(…) és erről is lehet tudomása az elnöknek.”

„Megvan a véleményem az ügyről, de mivel tanácsadó vagyok, ezt személyesen fogom elmondani a köztársasági elnök asszonynak. Az ő dolga, hogy a tanácsommal mit kezd” – mondta Gundel Takács Gábor a Telexnek. Ő is egyike annak a 16 közéleti szereplőnek, aki tanácsadóként segíti az államfő munkáját. Donáth Anna, a Momentum elnöke szerdán nyílt levélben szólította fel a tanácsadókat: „Arra kérem Önöket, hogy ne maradjanak csendben: álljanak ki Önök is a pedofil bűnöző és bűntársa áldozataiért!” – írta a pártelnök. Gundel Takács Gábor a portálnak azt mondta, nem tartja elegánsnak, hogy „Donáth Anna többek között az én nevemmel próbál hangulatot gerjeszteni bármilyen ügyben anélkül, hogy engem megkérdezne, vagy megírná nekem a véleményét”. A televíziós műsorvezető nem kapott levelet a Momentum elnökétől, ő is csak a sajtóban olvasta, hogy megszólították. „Ha Donáth Anna valóban kíváncsi a véleményemre, és meg akar kérdezni, akkor el tudott volna érni. Ez így csak politikai kampány, nem valós megoldáskeresés.”

Szörényi Levente sajátos reakcióját ITT, Máté Bence válaszát pedig ITT olvashatják.