Új helyszínen nyílik meg pénteken Debrecenben a lebontott sajtófotó-kiállítás

Új helyszínen nyílik meg pénteken Debrecenben a lebontott sajtófotó-kiállítás

A sajtófotó-kiállítás építése Debrecenben, a Baltazár Dezső téren 2024. augusztus 29-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken újranyílik Debrecenben a sajtófotó-kiállítás. Ezt Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester jelentette be a csütörtöki közgyűlésen. A kiállítás újraépítése csütörtök délután elkezdődött, a tablókat ezekben a pillanatokban szállítják a Kölcsey-Központból az új helyszínre, a Baltazár Dezső térre. A polgármester az újranyitásról Szabó Bencének, a Momentum képviselőjének kérdésére beszélt. A kiállítást néhány nappal a megnyitó után, augusztus 17-én, indoklás nélkül bontották el. Papp László polgármester az eltávolítás okairól azt mondta: „sem a helye, sem az ideje nem volt megfelelő”.

Mint arról beszámoltunk, a tárlat összepakolása után a Hvg.hu érdeklődésére a polgármesteri hivatal azt közölte: a képanyag a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva, biztonságtechnikai okokból. „A sajtófotó kiállítás iránt érdeklődőktől elnézést kérünk, azonban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata minden esetben a biztonságot és a Debreceni Virágkarneválra látogatók védelmét tekinti elsődlegesnek. A jövőben a kiállítás új, ideálisabb helyszínen fog megvalósulni” – írták a portálnak akkor. Hogy lehetett-e ezen kívül más oka is a kiállítás eltávolításának, arról hivatalos információ eddig nem derült ki. A városvezető a csütörtöki közgyűlésen úgy fogalmazott az őt kérdező ellenzéki képviselőnek: „ha olthatatlan vágyat érez a sajtófotó-kiállítás megtekintésére”, péntektől megtekintheti. A kiállítás az eredeti tervek alapján szeptember 8-ig nézhető meg Debrecenben. 

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának elnöke, a kiállítás kurátora a Baltazár Dezső téren a Magyar Hang kérdésére elmondta, hogy ő az eredeti helyszínt szerette volna, ez félmegoldás, de jobb, mint a semmi. A városvezetéssel való tárgyalás során egyébként a jövő évi kiállítás is szóba került, vagyis Debrecen 2025-ben is bemutatná a sajtófotókat – tette hozzá.