Hirtelen elbontották a debreceni sajtófotó kiállítást – „Ilyen nem volt az elmúlt 42 évben”

Hirtelen elbontották a debreceni sajtófotó kiállítást – „Ilyen nem volt az elmúlt 42 évben”

Az elbontott debreceni Sajtófotó Kiállítás (Fotó: Debreciner/SM)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elbontották szombat reggel a három nappal korábban megnyitott, szeptember 8-ig megtekinthetőnek hirdetett sajtófotó kiállítást Debrecen belvárosában – tudta meg a Debreciner.

Bánkuti Andrást, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége fotóriporteri szakosztályának elnökét péntek este telefonon értesítette Debrecen önkormányzatától egy ügyintéző, hogy sajnálatos módon a néhány nappal korábban éppen többek között Bánkuti által is megnyitott 2024-es Magyar Sajtófotó Kiállítás – amelynek ő volt ebben az évben a kurátora is – teljes anyagát elbontják a Csapó utca elejéről. Mindezt konkrét indoklás nélkül, ám felkérve őt arra, hogy ha jelen tud lenni az elpakolásnál, felügyelje annak szakmailag megfelelő voltát – írta meg a helyi független lap.

Nagyon gyors volt a munka, fél 10-kor már nyoma sem volt a vándorkiállításnak. A Debreciner kereste a Főnix Rendezvényszervező Központot a bontás okai iránt érdeklődve, ám ők a polgármesteri hivatalhoz irányították a kérdést. Választ onnan nem kaptak, ahogy Bánkuti sem tudta elérni Papp László debreceni fideszes polgármestert. Bánkuti azt mondta a lapnak, hogy az eddigi 42 éves története során egyszer sem zártak be még Magyar Sajtófotó Kiállítást, maximum a nyolcvanas években esett meg az, hogy három képet eltávolítottak az illetékesek, mert aggályosnak vélték. Hozzátette: egyelőre teljesen tanácstalan, mi az igazi ok, ráadásul „kiváló debreceni fotósok díjazott képei is kikerültek, majd most le”. Azt tudja hallomásból Bánkuti, hogy 2023-ban a debreceni orosz konzul „nehezményezte, mit keresnek itt ukrán képek is”, ám akkor nem történt bezárás. Nem tartja kizártnak, hogy mivel most is voltak ukrajnai háborús fotók, esetleg ő szólt közbe ismét.

A hvg.hu elérte a polgármesteri hivatalt, ahonnan azt a választ kapták, hogy a képanyag a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva, biztonságtechnikai okokból. „A sajtófotó kiállítás iránt érdeklődőktől elnézést kérünk, azonban Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata minden esetben a biztonságot és a Debreceni Virágkarneválra látogatók védelmét tekinti elsődlegesnek. A jövőben a kiállítás új, ideálisabb helyszínen fog megvalósulni” – tették hozzá. Azt nem közölték, hogy korábban miért nem okozott biztonsági problémát a kiállítás. A Debreciner megjegyezte: tavaly és tavalyelőtt is a virágkarnevál idején volt ez a kiállítás ugyanazon a helyszínen.