Új olajkutat fúrnak Kelet-Magyarországon

Új olajkutat fúrnak Kelet-Magyarországon

Tájkép. (Forrás: A tárca Facebook-oldala)

Fotó: DKP Visual Kft.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Már a tizedik kutat fúrja az MVM a kelet-magyarországi gázmezőkön” – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium. 

A tárca a Facebookon azt közölte, hogy a Békés megyei Sarkad környékén befejezték a negyedik új kút lemélyítését, ezt most tesztelik. Eközben egy újabb kút fúrásához is hozzáláttak.

Nyékpusztánál 2023 februárja óta négy kutat állítottak termelésbe, ezekből eddig összesen 100 millió köbméter földgázt és 135 ezer köbméter könnyűolajat hoztak felszínre. A Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfalunál idén februárig négy kutat fúrt le az MVM, ebből egy június óta üzemel, és eddig négy millió köbméter földgázt hozott, egy másikat még tesztelnek.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint „a földgázra az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként jelentős szerep hárul a sikeres zöld átállásban.” A minisztérium azt is hozzátette, hogy a kormány a belföldön elérhető források hasznosításával erősíti az ország „energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát.” A minisztérium a poszt zárásaként bejelentette, hogy nyolc területen koncessziós eljárásokat indított.

A kiemelt beruházássá nyilvánított Corvinus projekt az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A résztvevő felek – köztük az MVM CEEnergy Zrt. – a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek.

Címkék: olaj, energia