Lecserélik az Információs Hivatal vezetőjét is

Lecserélik az Információs Hivatal vezetőjét is

Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok, az Információs Hivatal elemző és tájékoztató főigazgató-helyettese átveszi a tábornoki kinevezéséről szóló okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. november 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösebb indoklás nélkül a mai nappal, azaz július 15-i hatállyal leváltották az Információs Hivatal (IH) főigazgatóját, Bunford Zsolt Jánost. A helyét július 16-tól Oláh Krisztián veszi át – derült ki a Magyar Közlöny csütörtöki számából. A vezetőcserét a polgári hírszerzési tevékenység irányításáért felelős miniszter, Rogán Antal terjesztette elő Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Bunford Zsolt 2020 végétől volt az IH főigazgatója, előtte főigazgató-helyettesi posztot töltött be. Távozásáról és a szolgálat átszervezéséről már korábban is voltak lapértesülések, írja a Hvg.hu.

A lap úgy tudja, saját kérésére mentették fel Bunfordot, távozásában pedig szerepet játszhatott, hogy a kormányzat nem volt elégedett a hivatal teljesítményével. Úgy tudni, az IH „bakijaként” könyvelte el a felsőbb politikai vezetés azt, hogy még egy nappal az orosz-ukrán háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború.

Bunford utódja, Oláh Krisztián előtte az Alkotmányvédelmi Hivatal műveleti főigazgatóhelyettese volt.

Júniusban a Nemzeti Információs Központ és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat főigazgatóját is felmentette és a helyükre új vezetőket nevezett ki Orbán Viktor.