Lehallgatási botrány: Orbán főtanácsadójának izraeli tárgyalásai után indult be a megfigyelés

Lehallgatási botrány: Orbán főtanácsadójának izraeli tárgyalásai után indult be a megfigyelés

Czukor József (balról a második) és jobbra tőle Benjamin Netanjahu (Fotó: Haim Zach/Izraeli Miniszterelnöki Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója fontos ember, de annyira (látszólag) azért mégsem az, hogy személyesen tárgyaljon vele az izraeli miniszterelnök. 2018 februárjában, közvetlenül azelőtt, hogy a magyar kormány ellenzéki közszereplőket, illetve újságírókat kezdett volna megfigyeltetni az izraeli gyártású Pegazus kémszoftverrel, mégis ez történt, írja a 444.

Benjamin Netanjahu szívélyes fogadtatásban részesítette Czukort. Arra nincs bizonyíték, hogy a kémszoftver beszerzéséről tárgyaltak volna, de az egybeesés kísérteties. A nemzetközi tényfeltáró cikkek megállapításai szerint a tárgyalások után nem sokkal számos magyar, kormánykritikus üzletember, újságíró, politikus vált a megfigyelés áldozatául.

Czukor régi motoros a szakmában, még a kommunista magyar állam hírszerzésénél kezdett dolgozni, a visszaemlékezések szerint rendkívül szorgalmas kém volt. Dolgozott Ausztriában és Németországban is. A rendszerváltás után barátkozni kezdett a Fidesszel, és ez a körülmény egyengette később a pályáját, 2018-ban kinevezték az Információs Hivatal főnökévé.

A lehallgatási botrányról szóló cikkeinket itt találja.