Levélben fordult a Momentum elnöke az összes EP-képviselőhöz

Levélben fordult a Momentum elnöke az összes EP-képviselőhöz

A Karmelita kolostor kordonjai mögött (Fotó: Magyar Hang/Koncz Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet írt a Momentum elnöke minden európai parlamenti és magyar országgyűlési képviselőnek, továbbá a legnagyobb magyar városok, kerületek polgármestereinek és Budapest főpolgármesterének is a kordonbontás idején történt rendőri intézkedések és Orbán Viktornak az ügyre adott válasza miatt. Gelencsér Ferenc szerint azért volt erre szükség, hogy világossá váljon: „kik ítélik el a diákokkal szembeni rendőri túlkapásokat, és kik azok, akik a jövő generációja helyett a jelen hatalmát szolgálják”. Hiszen – mint fogalmazott – „a jelenlegi állampárt vezetője hétfőn ismét bebizonyította, hogy teljesen érzéketlen a magyar diákokkal szemben történt rendőri túlkapásokkal, hiába tapasztalta meg azt maga is több mint 30 évvel ezelőtt”.

A Karmelita kolostornál múlt szerdán volt a legutóbbi, komolyabb létszámú tüntetés, amikor a demonstrálók és a rendőrök egymásnak feszültek, az egyenruhások pedig könnygázt is használtak. Orbán Viktor hétfőn a parlamentben ennek kapcsán azt mondta, hogy ők a törvényeket betartják és betartják, miközben az ellenzék ennek az ellenkezőjét teszi, törvénytelenségre biztatják az embereket. – Arra kérem a szülőket, a diákokat és a tanárokat, hogy tartsák be a törvényeket, és a törvények keretein belül fejezzék ki a nemtetszésüket és a tiltakozásukat – fogalmazott a miniszterelnök.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hivatalának vezetője egy keddi háttérbeszélgetésen pedig arról beszélt, hogy a gyülekezési jog rendkívül széleskörű alkotmányos alapjog, de nem korlátok nélküli: a demonstrációk résztvevői nem veszélyeztethetik a közrendet, közbiztonságot, vagy mások jogait, szabadságát és ha a rendőrség ilyet tapasztal, fel kell lépnie a rend helyreállításáért.

A Magyar Hang kedden az újabb momentumos kordonbontásnál megkérdezte Semjén Zsoltot is, hogy mit üzen a tüntető diákoknak és ő arról beszélt, hogy ez a kordonbontás egyetlen gyereknek sem fog segíteni. – A Momentum és az ellenzék kihasználja és meglovagolja ezeket a szegény gyerekeket, beleviszi törvénysértésbe, amire semmi szükség nincs, ahelyett, hogy értelmes programot adna és párbeszédet folytatna – fogalmazott.