Lukácsi Katalin: Nem az egyéni jelölteken múlott a kétharmad

Lukácsi Katalin: Nem az egyéni jelölteken múlott a kétharmad

Lukácsi Katalin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs olyan körzet Lukácsi Katalin szerint, ahol a „rossz” előválasztási döntés miatt vesztettek mandátumot. Márki-Zay Péter egyházügyi megbízottja, lapunk alkalmi szerzője erről a Facebook-oldalán írt. A választási vereséget úgy értékelte, hogy a kétharmad nem az egyéni jelölteken múlott, és képtelenségnek tartja azt az okfejtést, hogy mégsem voltak beágyazott jelöltjeik, és az előválasztás rosszul szelektált. „A választás már csak azért sem az egyéni jelölteken múlott, mert döntő többségük hatalmas munkát végzett el. Igenis beágyazottak voltak, és elkötelezett kampánycsapattal dolgoztak együtt. Bősz Anett, Kálló Gergely, Márton Roland vagy Szél Bernadett megfeszített munkával túlteljesíthette a közös listát, de a Fidesz lehengerlésével nem bírhattak” – fogalmazott.

Lukácsi Katalin úgy látja, az előválasztást azért lehet kritizálni, mert túl későn tartották, és kifáradhattak benne az aktivisták, a sebeknek pedig nem volt idejük begyógyulniuk.

A közös lista gyengeségéért szerinte a felelősség közös, és olcsó önfelmentés Márki-Zay Péterre hárítani a bukást. A valódi probléma szerinte, hogy nem volt valódi egység, és „a propaganda MZP megszólalásaitól függetlenül is összehazudott mindenfélét.” Úgy látja, a széles tömegek nem is értesültek közvetlenül Márki-Zay szavairól, ezért majdhogynem mindegy volt, mit mondott. „Gyurcsány Ferenc személye azonban ugyanúgy mémesedett, és elszakadt a valóságtól, mint Márki-Zay Péter állítólagos, de valójában soha meg nem tett kijelentései. Ha visszavonulna is egyszer a DK elnöke, a propagandának hála akkor is velünk marad majd”, írta Lukácsi Katalin.

Az egyházügyi megbízott úgy érzi, a vereség nemcsak az ellenzék, de a demokrácia és a polgári kultúra veresége is. Szerinte az orbáni rendszer játékszabályait betartva nincs esély a győzelemre, ebben a rendszerben, úgy tartja, nem lehet leváltani a Fideszt. Nem gondolja most már, hogy lenne olyan választási indulási stratégia, ami sikerre vezethetne. „Az a társadalom, ahol egy végletekig korrupt, erkölcsileg bukott, rosszul kormányzó, nyíltan hazug erő eséllyel mérkőzik meg a hatalomért, aztán végül 53 %-ot kap, továbbá bejut a parlamentbe még ezen felül egy vállaltan gyűlölködő, demokráciaellenes párt is, az nem egy demokratikus, polgári társadalom. Demokratikus és polgári értékeket hirdetve nem lehet benne többséget szerezni” – tette még hozzá. De vannak szerinte egyéb értékek, ezeket kell megtalálniuk.