Magyar György: Február 24-én lehetne eredménye az ellenzéki államfő-előválasztásnak

Magyar György: Február 24-én lehetne eredménye az ellenzéki államfő-előválasztásnak

Képünk illusztráció. Előválasztási sátor a Bikás parkban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár novemberben vagy decemberben is ismertté válhat, hogy ki(ke)t jelölnek államfőnek az ellenzéki oldalon, majd ezt követően következhet az előválasztás - derült ki Magyar György ügyvéd, az Államfő-előválasztási Előkészítő Bizottság elnökének írásából. Az eredményt február 24-én hirdetnék ki, tehát a mostani tervek szerint előbb, mint, hogy a Fidesz megnevezné a saját emberét.

Magyar György írása szerint az ügyben múlt vasárnap egyeztetett az ellenzéki előválasztás lebonyolításában közreműködő civilek egy része, valamint szakértők. 

Áder János köztársasági elnök 2022. májusában tölti ki második államfői ciklusát, és a hatályos szabályok szerint nem választható újra. Az utódjáról a parlamentnek legalább harminc-hatvan nappal korábban, tehát jövő márciusban, illetve április első felében döntenie kell. Az eredményes szavazáshoz első körben kétharmadra van szükség – ezzel a kormányoldal ma rendelkezik –, viszont a második fordulóban az egyszerű többség is elég lenne.

Mint írja, tisztában vannak azzal, hogy Magyarországon az államfőt nem közvetlenül választják az állampolgárok, ám fontosnak tartják, hogy legalább javaslatot tegyenek egy, a mai ellenzéki oldalon is elfogadható személyre. Ez újabb fontos üzenet lehet a NER számára, hogy az életünket meghatározó döntésekből ne rekessze ki a lakosság több mint felét. 

Magyar György szerint az államfői előválasztással az ellenzék ismét magához ragadhatná a kezdeményezést, ismét tematizálhatná a közbeszédet, márpedig ez a 2022-es választást megelőző kampány szempontjából sem érdektelen. Azt ugyanakkor ő is elismeri, kevés esély van arra, hogy a Fidesz figyelembe veszi az előválasztás eredményét.