Magyarország nem támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségét

Magyarország nem támogatja Mark Rutte NATO-főtitkári jelöltségét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mathias Cormann, a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2024. március 5-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy nemzetközi sajtótájékoztatón arról beszélt: Magyarország nem támogatja, hogy a holland Mark Rutte legyen a NATO főtitkára. „Mi egészen biztosan nem tudjuk támogatni egy olyan ember megválasztását a NATO-főtitkári pozícióra, aki korábban térdre akarta volna kényszeríteni Magyarországot. Nagyon fura lenne, ha egy ilyen ember jelöltségét a magyar kormány támogatná” – jelentette ki a Telex.hu szerint. A magyar kormánytagot a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával, Mathias Cormann-nal közös sajtóértekezletén kérdezték erről újságírók.

Mark Rutte korábban valóban éles szavakkal bírálta a magyar kormány LMBTQ-ellenes, kirekesztő politikáját, miután az Országgyűlés fideszes többsége 2021 júniusában elfogadta az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt”, amelybe az utolsó pillanatban a szexuális kisebbségeket megbélyegző, homofób passzusokat írtak bele. A katonai szövetség jelenlegi főtitkára, Jens Stoltenberg ősszel távozik tisztségéből. Mark Ruttét, Hollandia korábbi – jelenleg ügyvezető – miniszterelnökét több kulcsfontosságú állam támogatja. Mint írták, Magyarország mellett Törökország is keresztbe tehet neki, mivel a főtitkárrá választáshoz teljes egyetértésre van szükség a szövetségen belül. Legnagyobb riválisa a román elnök, Klaus Iohannis lehet, aki idén szintén távozik posztjáról, és a NATO keleti szárnyán lévő tagállamok körében népszerű jelölt lehet.