Ha május 1-én véget ér az élelmiszerárstop, akár 40%-os drágulás is jöhet

Ha május 1-én véget ér az élelmiszerárstop, akár 40%-os drágulás is jöhet

Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május elsején lejár az alapvető élelmiszerekre a Kormány által bevezetett három hónapos időtartam. A Népszava által megszólaltatott Raskó György, agrárközgazdász szerint nem valószínű, hogy a Kormány teljesen felszabadítja majd az árakat. Ebben az esetben ugyanis, a napraforgóolaj litere több mint 1000 forintba, a filézett csirkemell 3000 forintba kerülne, de a csirkefarhát is minimum 900 forintra drágulna kilónként. 

Hasonló emelkedést mutat a sertéshús ára is. Németországban február óta kilója 77 százalékkal drágult meg, márpedig a szakértő szerint a magyar és a német sertés felvásárlási ára együtt mozog. 

Raskó György megjegyezte, kíváncsian várja, miként dönt a Kormány az árstop kérdésében, szerinte célszerű lenne elgondolkodni a rászorulók és az alacsony jövedelmű családok esetében az élelmiszervásárlási-utalvány bevezetésén. Ezt azzal indokolta, hogy a családok kiadásainak egyre nagyobb hányadát teszi ki az élelemre fordított összeg. Míg ezek a költések 2010 táján az átlagos családi költségvetés 21-22 százalékát tették ki, addig 2022-re ez már 26-27 százalékra emelkedett. Uniós összehasonlításban az élelmiszerre fordított kiadásunk aránya feltűnően magas, az osztrákoknál például ez az arány 9,7 százalék, az íreknél 8,6 százalék. 

Az agrárközgazdász véleménye szerint az élelmiszerárak a szomszédunkban zajló háború után sem térnek vissza a korábbi árszintre, az olcsó élelmiszer korszaka ugyanis végleg befejeződött.