Manfred Weber: Még nem sikerült megoldani minden problémát

Manfred Weber: Még nem sikerült megoldani minden problémát

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nem sikerült megoldani minden problémát, ezért az Európai Néppárton belül tovább zajlanak a tárgyalások a Fideszről – erről beszélt Manfred Weber néppárti frakcióvezető kedden, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt Budapesten. A találkozó után egyébként nem volt nyilvános sajtóesemény, az állami hírügynökség is csak délután adott ki képeket a két politikusról. A magyar miniszterelnök nem is nyilatkozott és Manfred Weber is először csak egy rövid időre állt ki az újságírók elé, amikor meglátogatta a Dohány utcai zsinagógát.

Az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó politikus az egyetlen újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy konstruktív volt a beszélgetése Orbán Viktorral, de még nem sikerült megoldani minden problémát. A Fidesz Európai Néppártban való maradásához korábban már első feltételként szabott CEU ügyét említette, kulcsfontosságúnak nevezte a tudomány szabadságát és a CEU működésének további biztosítását.

Orbán-Weber-találkozó: a kormányfő kész bocsánatot kérni, de nem épp ezt kérték tőle | Magyar Hang

A néppárti frakcióvezető a jövőben nem akar unióellenes kampányokat.

Kedvező fejleménynek nevezte, hogy Orbán Viktor tudomásul vette, a Brüsszel- és Európai Unió-ellenes plakátkampányt az EPP nem tartja elfogadhatónak, ezért az nem is fog folytatódni.

A Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok – mondta Manfred Weber. Ez volt korábban a második feltétele. A kormány ezt a problémát egyébként megpróbálta elfedni, hiszen kedden reggelre a Liszt Ferenc repülőtérről a belvárosig vezető gyorsforgalmi út mellett található, Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert ábrázoló plakátokat egyszerűen letakarták. Ezt mondjuk a Momentum nem hagyta annyiban, hiszen néhányra festékszóróval angol feliratokat festettek, például azt, hogy "Egy nappal ezelőtt itt gyűlöletpropaganda volt".

A külföldi politikus ezúttal is megemlítette a harmadik kritériumot, amely – megfogalmazása szerint – inkább a Néppárton belüli elvárásnak minősül. Nagyon pozitívnak tartaná, ha Orbán Viktor bocsánatot kérne a több tagpárttól. Kifejtette azt is, hogy az Európai Néppárton belül olyan alapvető értékeket képviselnek, amelyek nem megkérdőjelezhetők, így azokat minden pártnak, vagyis a Fidesznek is be kell tartania.

Később – miután megbeszélést folytatott Heisler Andrással – újra kiállt a sajtó elé, de túl sok konkrétumot nem mondott. Nem adott egyértelmű választ például arra a kérdésre, hogy vajon Orbán Viktor bocsánatot kér-e, ahogy spekulálni sem akart annak kapcsán, hogy jövő szerdán miként dönthet a néppárt a Fidesz tagságáról. A CEU ügyét ugyanakkor ismét kulcsfontosságúnak nevezte, azt is szükségesnek látta, hogy az egyetem amerikai diplomát adó képzése is maradhasson Budapesten.

Manfred Weber kedden napközben már ellátogatott a CEU-ra, és találkozott Michael Ignatieff rektorral, hiszen a hírek szerint olyan ajánlattal érkezett, hogy pénzügyi segítséget akar nyújtani Bajorország. A CEU közleménye szerint Weber úr azért érkezett, hogy megbeszéljék, hogyan biztosítható az amerikai akkreditációjú intézményként való működésük Magyarországon. Távozóban egyébként diákaktivisták állították meg a néppárti politikust, azt tudakolva, hogy hol van náluk a vörös vonal. Leállt ugyan egy rövid időre velük, de csak annyit mondott, hogy ha problémák vannak, azt meg kell beszélni a másik féllel.

Frissítés: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszólalt a találkozó kapcsán.