Már 670-re nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Már 670-re nőtt a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Baráth Zoltán háziorvos a rendelőjében (Fotó: Magyar Hang/R. Kiss Kornélia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2022 januárja óta 25 háziorvosi praxist hagytak ott az országban, ezzel már 670 helyen nincs alapellátás az országban – írta meg az Mfor.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb, 2022. június 1-jei adatai szerint már 670 betöltetlen háziorvosi állás van Magyarországon. Míg az év elején, 2022 januárjában a GKI elemzése szerint 645 betöltetlen háziorvosi praxis volt, azaz az azóta eltelt fél évben 25 orvos döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg szerződését. A 670 üres praxis 80 százaléka, 537 pedig egy éven túl áll gazdátlanul – írta a portál.

Mindeközben az állam arra készül, hogy a háziorvosi praxisjog kezelését, valamint a szakrendelők fenntartását is átvenné az önkormányzatoktól – írta meg reggel a Népszava.

Az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) május 1-jén frissített táblázata alapján májusban arról számolt be a Magyar Hang, hogy összesen 589 háziorvosi praxis tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen. Mint akkor megírtuk, egyelőre kevés látható eredménye van annak, hogy a kormány a pénzcsapok megnyitásával a praxisközösségek felé igyekszik terelni a háziorvosokat. Akadnak, akik a több pénz ellenére is inkább visszaadják a praxisokat és ugyanott helyettesítő státuszt vállalnak, ezzel csökkentve saját terheiket.