Már fejlesztik a gépet, ami egyszerre ötven embert is lélegeztethet

Már fejlesztik a gépet, ami egyszerre ötven embert is lélegeztethet

Orvosok és ápolók egy koronavírussal fertőzött beteget látnak el Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. március 25-én.(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Óbudai Egyetem kutatói egy olyan tömeg-lélegeztetőgép fejlesztésén dolgoznak, amely nagyszámú, egyszerre akár 5, 10, 50, esetleg még több, kritikus állapotú koronavírusos beteg ellátására is alkalmas lehet – írja a 24.hu az egyetemre hivatkozva.

A tömeges lélegeztetésnek hangsúlyos tényezője, hogy a kilélegzett fertőző levegőt a berendezés elvezeti a közös légtérből (és szűri is), ezzel lényegesen csökkenti az ápolószemélyzet megfertőződésének a kockázatát. További óriási előnyt jelent, hogy a berendezés ad-hoc jelleggel telepíthető kórházon kívüli környezetben, kórházi infrastruktúra nélkül is.

A tömeges lélegeztetőgép ötlete Kozlovszky Miklós, a Neumann János Informatikai Kar dékánja, az EKIK BioTech Kutatóközpont vezetője fejéből pattant ki. Március 16-án a kutatók megépítették az első gépet, amelyen a koncepciót szemléltették, motorként ekkor még egy házi porszívó szolgált. Március 20-án megépült a következő verzió, amelynek gépházában már igazi motor működött, egyúttal szenzorokat is terveztek a rendszerbe. Március 22-én az SE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika orvosai is bekapcsolódtak a fejlesztésbe. Két nappal később, március 24-én eljutottak odáig, hogy sikeresen működnek a páciens lélegeztetéshez fejlesztett szabályzók is.